Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Óbudai fizető parkolás: változnak az egyes kedvezmények díjai is

2019. január 3., 14:26

2018. márciusában a Fővárosi Közgyűlés határozata alapján megemelkedtek a kerület díjfizető várakozási övezeteiben a parkolási díjak, aminek következtében a 2019. évre vonatkozó éves kedvezményes engedélyek díjai is emelkedtek a rendeletben rögzített módon.

Mint arról még februárban beszámoltunk, a Fővárosi Közgyűlés határozata alapján 2018. március 19-től  megemelkedett összegű várakozási díjat és pótdíjat kell fizetni a kerület díjfizető várakozási övezeteiben történő parkolásért. Az övezeti besorolások változása mellett az alábbiak szerinti összeget kell megfizetni a parkolások esetén:

  • A korábbi 5. díjtételű várakozási övezetben 175 Ft/óra helyett,  4. díjtételű várakozási övezet lett és a díja: 265 Ft/óra
  • míg a korábbi 4. díjtételű várakozási övezet ( 265 Ft/óra díj helyett, 3. díjtételű várakozási övezetté minősítették és díja:  350 Ft/óra. 

A díjzónák emelkedése az adott területen a pótdíjak és az egyes kedvezmények díjainak összegeit is érintik, ezért az övezetenként fizetendő várakozási- és pótdíjak a következőképpen módosulnak a fővárosi rendelet szerint:

  • Várakozási övezet:
    • Várakozási díj: 350 Ft/óra szerinti várakozási és pótdíj összege:
      • 15 naptári napon belül: 4 550 Ft
      • 15 naptári nap után: 14 350 Ft
  • Várakozási övezet:
    • Várakozási díj: 265 Ft/óra szerinti várakozási és pótdíj összege:
      • 15 naptári napon belül: 3 445 Ft
      • 15 naptári nap után: 10 865 Ft

Felhívjuk az autósok figyelmét, hogy a díjzónák és tarifáik változásával a rendelet szerint változik a kedvezményes éves díjak összege is, hiszen azokat a mindenkori övezeti díjak alapján állapítja meg a Társaság.

Mindkét esetben a kapcsolódó jogszabályban rögzített módon kell meghatározni a díjak mértékét (Pl.: szorzószámok alkalmazása, százalékban meghatározott értékek követése).

A díjváltozás az alábbi hozzájárulást és kedvezményeket érintette:

.              Lakossági várakozási hozzájárulás
.              Lakossági várakozási kedvezmény
.              Bérlői kedvezmény
.              Alkalmazotti kedvezmény
.              Kedvezményes alkalmazotti kedvezmény

Fontos, hogy a lakossági várakozási hozzájárulás kérelmezése esetén kizárólag a díjtáblázatban is meghatározott feltételek fennállása esetén kell kedvezmény díjat fizetni. Az éves kedvezményeket is tartalmazó táblázatot ITT lehet letölteni.

A táblázatban feltüntetett kedvezménydíjak számításának módját egyrészt Budapest Főváros Közgyűlésének 30/2010. (VI.4.) önkormányzati rendelete, valamint Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestületének 35/2013. (V. 31.) önkormányzati rendelete határozza meg, amely jogszabályok elérhetőek Társaságunk weboldalának közérdekű adatok menüpontjában, a rendeletek hivatkozás alatt.

További információt az óbudai fizető parkolás rendszeréről a Társaság honlapján olvashatnak: www.obudaiparkolas.hu, kérdés esetén pedig a Társaság call centerét érdemes hívni: +36 21 208 8002 számon, továbbá elektronikusan az ugyfelszolgalat@obudaiparkolas.hu címen érdeklődhetnek a részletekről.