Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Óbudai hegymászó a világ tetején

2016. június 22., 13:41

Dr. Neszmélyi Emil május 20-án első magyarként az északi oldalról ért fel a Mount Everest csúcsára. A teljesítményéhez gratulálva Bús Balázs polgármester ajándékkal köszöntötte az óbudai hegymászót.

DSC_8670Az ügyvédként dolgozó, óbudai lakos a 8848 méteres csúcson – az olimpizmus elkötelezett híveként – egyebek mellett a riói olimpiára készülő magyar csapat számára is eljuttatta biztató üzenetét. Ahogy az expedíció idején mondta, tette mindezt elsősorban DSC_8640a hazájáért – és másodsorban önmagáért. Vagyis a cél elérésével magyarként, óbudaiként, ügyvédként, s asztmásként is szeretne példát mutatni: azzal, hogy neki sikerült, más is képes megvalósítani bármit, amit szeretne. Valamint mivel 2016 egyben az olimpia éve is, teljesítményével szeretné felhívni a figyelmet a sportra, az olimpiai mozgalomra, s a világ tetejéről hasonló sikereket kívánni a magyar csapatnak.

Az Esernyős Galériában megrendezett sajtótájékoztatón a csúcshódító Dr. Neszmélyi Emil bekeretezett formában ajándékozta a csúcson járt zászlót Óbuda közössége számára. Az ajándékkal elmondása szerint üzenni, motiválni, inspirálni szeretné a helyi közösség tagjait.

 Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere nagyra értékelte a fizikai és mentális teljesítmény mellett, hogy a hegymászó az óbudai közösséget megszólítva Óbuda zászlaját is kitűzte a csúcsra.

DSC_8701A rendezvény végén az alaptáborokban és a csúcson készült képeit, videóit mutatta be szemléletes beszámolója mellett. A résztvevők megtudhatták, hogy az embert próbáló teljesítmény egészséges emberek számára is komoly egészségügyi kockázatot jelent, asztmásként azonban az orvosok is óva intették.

A negyvenéves sportember, szisztematikusan készült a sikeresen zárult expedícióra. 2016. április 5-én érkezett Katmanduba, majd a nepáli fővárost elhagyva Tibeten át, április 21-én érte el az 5200 méteren lévő alaptábort. Az akklimatizációs időszakot követően május 14-én indult el a csúcs felé.

Elmondta a sport mindig is különleges szerepet játszott az életében, 21 évig verseny sportolt. Kosárlabdázóként 250 NBI-es mérkőzésen lépett pályára, ám sportágától azóta sem szakadt el. Korábban kosárlabda edzőként, jelenleg sportigazgatóként, jogtanácsosként segíti sportszervezetét, s tagja a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége Versenybizottságának, valamint a MOB Etikai- és Jogi Bizottságának, a SPORTJUS Magyar Sportjogász Társaság főtitkára. Mindezek mellett pedig többek között sportjogászként tevékenykedik a sport támogatása érdekében. Az óbudai közösség érdekében közel 20 éve fejt ki eredményes tevékenységet: az Óbudai Kaszások Kosárlabda Akadémia egyik vezetőjeként Óbuda ifjúságáért már eddig is igen sokat tett. Élménybeszámolója végén reményét fejezte ki, hogy további sikerei is példaként szolgálhatnak majd a helyi fiataloknak számára.