Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

ÖKO-7 2015

2015. április 20., 08:40

Immáron több évtizede megrendezésre kerül a kerületi oktatási intézmények hagyományos játékos környezet- és természetvédelmi vetélkedője

A természetvédelmi rendezvény az önkormányzat környezetvédelmi elképzeléseibe illeszkedően jött létre azzal a céllal, hogy az új generáció tudatosan figyeljen a környezete tisztaságára. Az Öko-7 nevéből adódóan egy héten keresztül – hétfőtől péntekig – tart, és a kerület szinte összes  iskolája, óvodája részt vesz benne. Átlagosan közel 800 gyereket mozgat meg évente ez a játékos, környezetvédelmi ismereteket adó vetélkedőkkel és ismeretterjesztő feladatokkal tűzdelt rendezvény, amelynek természetesen díjai is vannak. A díjakkal elsősorban élményeket nyerhetnek a résztvevők: többek között a kicsiknek örökbe fogadnak állatokat az Állatkertből, vagy olyan többnapos táborozást kapnak ajándékba, amely környezetvédelmi programmal is rendelkezik. Ez egy játék, de valójában alapos felkészülést igényel, sokszor a meghívott szakemberek segítségével komoly kutatásokat végeznek a gyerekek. Az évek során a vetélkedők feladatai közt volt fotópályázat, rajzos könyvillusztráció vagy újrahasznosítható anyagokból játékkészítés is. ökoArra is volt példa, hogy lezáratták a Szentendrei utat, és biciklivel, rendőri felvezetéssel kimentek a Hajógyári-szigetre, hogy felhívják a figyelmet a levegőszennyezésre, az egyre fokozódó autósforgalom következményeire. A látványos programok felkeltik az emberek érdeklődését és behozzák a látogatókat. A programot úgy szervezik meg, hogy olyan feladatokat is kínáljon, amelyek a felnőtteket szólítják meg és bemutatják a környezetvédelem, az energiatakarékosság, a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás eszközeit, folyamatait.  A szervezők abban bíznak, hogy ezáltal nem csak a tanulók, hanem a családok szemléletét is átformálják.

Április 21-től szeretettel várnak minden gyermeket és felnőttet a gondolatébresztő játékokra a Békásmegyer Közösségi Házba!ÖKO-7 2015.