Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Oltási igazolás – Mit, kinek, meddig? Néhány hasznos információ a kártyával kapcsolatban

2021. március 1., 18:27

A koronavírus elleni védettségről kiállított igazolásokat március 1. után kezdik megkapni az érintettek. De mit kell tudni pontosan ezekről a papírokról? Erről gyűjtöttünk össze hasznos információkat.

Az oltási igazolásra jogosultság a kormányrendelet értelmében  kétféleképpen szerezhető meg: a Covid19-fertőzésből való felgyógyulással, illetve az Európai Unióban, valamint Magyarországon engedélyezett – a gyártó által meghatározott dózisú – védőoltással történő oltottság esetén. A február 11-i kormányinfón elhangzottak szerint van egy harmadik csoport is, akik tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel estek át a fertőzésen, ezért nincs erről igazolásuk –  ők hitelesített laborban csináltathatnak (saját költségre) antitesteket kimutató vérvizsgálatot. 

Az igazolás érvényességi ideje attól függ, hogy ki milyen jogcímen kap igazolást:

  • Akik megkapták a második oltást is – az ő esetükben az érvényesség kezdete a második oltás beadásának időpontja, lejárati idő viszont nem lesz, mert az egyes vakcinák által nyújtott védelem időtartalmáról még nincs pontos információ. (Akár egy év, vagy annál hosszabb idő is lehet.)
  • Akik koronavírusból felgyógyultak – az ő esetükben az érvényesség kezdőnapja a kórház elhagyásának napja, vagy a pozitív PCR-teszt utáni első negatív PCR-teszt. Akinek egy PCR-tesztje van, annak a pozitív teszt utáni karantén tizedik napja, a lejárati határidő pedig „fertőzésből történő felgyógyulásának napját követő hatodik hónap azonos napjával, ha pedig a hónapban nincs ilyen nap, a hónap utolsó napjával egyezik meg.”
  • Akik tünet nélkül estek át a betegségen az érvényesség kezdete a vizsgálat időpontja, lejárata pedig a vizsgálattól számított négy hónap lesz.

Az első két csoportba tartozók számára a kártya kiállítása automatikusan történik, míg a harmadik csoportba tartozóknak igényelniük kell azt, elektronikusan a a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon vagy  személyesen bármely kormányablakban. A kérelemhez mellékelni kell a koronavírus elleni védőanyagnak az érintett személy szervezetében való jelenlétét igazoló Magyarországon működő egészségügyi szolgáltató által elvégzett vizsgálat eredményét és annak értékelését tartalmazó leletet.

Míg az első két csoportnak ingyenesen és automatikusan állítják ki az igazolványt, a harmadik csoportba tartozók költségtérítés fejében igényelhetik.

A kormányrendelet tartalmazza azt is, hogy milyen adatok szerepelnek az igazoláson. Ezek szerint a személyes adatokon (név, lakcím, azonosító igazolvány és annak száma) kívül az igazoló okmány számát, illetve az oltottság tényének igazolása esetén az oltás idejét, valamint a védőoltás típusát. Ez utóbbit a módosítja egy múlt héten megjelent kormányrendelet, amely alapján a védőoltás típusa mégsem lesz feltüntetve az igazoláson.