Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Oltási terv: az egészségügyben dolgozók az elsők, majd a szociális szféra jön

2021. január 3., 10:56

A Nemzeti Népegészségügyi Központ lakossági tájékoztatója alapján az alábbi oltási terv szerint adják be az igénylőknek a vakcinát. Jelenleg 21 kórházi oltóponton zajlanak az oltások Magyarországon.

„A Covid-19 vakcinával történő oltás a taj-számmal rendelkező, 18 év feletti állampolgárokat érinti, akik az elmúlt 6 hónapban nem igazolódott a Covid-19 fertőzés (függetlenül attól, hogy volt-e tünetekkel járó megbetegedés). Tehát, aki a tavaszi hullámban átesett a fertőzésen, oltható” – írják.

Eddig összesen 80 ezer adag vakcina érkezett Magyarországra, amelyekkel már 21 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések – írja a koronavirus.gov.hu oldal a ma reggeli tájékoztatójában.

A Népegészségügyi Központ tájékoztatója szerint „a lakosság tömeges oltásánál prioritási sorrendet kell felállítani, amelynek alapját az önkéntesség, és a Covid-19 koronavírus okozta megbetegedés szempontjából való veszélyeztetettség képezi.”

A prioritási sorrend:

  • Egészségügyi dolgozók, továbbá az egészségügyben dolgozók

Minden, egészségügyi tevékenységet végző természetes személy, aki egészségügyi tevékenység végzésére jogosító szakképesítéssel rendelkezik, vagy aki nem rendelkezik szakképesítéssel, de közreműködik a szakképesítéssel rendelkező egészségügyi dolgozók által ellátandó feladatokban. Valamint az egészségügyi intézményben dolgozó személyek, az adminisztratív feladatokat ellátó nem egészségügyi szakképesítéssel rendelkező állomány és a takarítószemélyzet.

  • A szociális ellátásban dolgozók és a szociális ellátásban részesülő személyek

Az egészségügyi dolgozók után legfontosabb a szociális ellátásban részesülők és az ott dolgozók védőoltása. Esetükben a szociális intézményekben kell megszervezni a védőoltást, tehát nem javasolt a lakosság többi részéhez hasonló regisztrációs rendszert alkalmazni, és nem szabad az oltás feltételeként a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történő regisztrációt előírni.

  • A Covid-19 fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek

Nekik regisztrálni kell, de az oltás nem a regisztráció sorrendjében fog történni, hanem az oltási terv szerint. Emellett a nyugdíjasok papíralapon is beküldhetik a védőoltásra való jelentkezésüket.

  • A rendvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal és a közigazgatási szervek azon kormánytisztviselői, akik munkájuk során közvetlenül kapcsolatba kerülnek a lakossággal

Mindkét célcsoport esetén a munkahelyhez kapcsolódó oltásszervezéssel érhető el a legmagasabb átoltottság. Nem javasolt az oltás feltételeként a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történő regisztrációt előírni.

  • 18–59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek

Elsőként a www.vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon regisztráltak védőoltása javasolt, de nem ismert, hogy a regisztráció hogyan köthető össze a krónikus alapbetegségre vonatkozó adatokkal.

  • Kritikus infrastruktúrában dolgozók

 

  • Valamennyi 18-59 éves, akik a fenti kockázati csoportokba nem tartoznak

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása.

Regisztráció a koronavírus-oltásra.