Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Önkormányzatunk is csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Héthez

2021. november 22., 12:01

2009-ben indult a Hulladékcsökkentési Hét elnevezésű kezdeményezés, amelynek célja a fenntartható erőforrás- és hulladékgazdálkodással kapcsolatos szemléletformáló tevékenységek megvalósítása. Idén november 20–28. között rendezik meg az eseményt, amelyhez Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat is csatlakozott.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet minden év november utolsó hetében rendezik meg.

A célok között szerepel többek között a tudatosság növelése a hulladék csökkentésére, a termékek újrahasznosítására, újrahasználatára és az anyagok újrafelhasználására vonatkozóan, valamint mozgósítani kívánja az európai polgárokat, hogy összpontosítsanak a négy kulcsfontosságú cselekvési témára:

csökkentés, újrafelhasználás, újrahasznosítás, energia-újrafelhasználás.

Az idei év témája a „Körkörös közösségek”, ami a körforgásos gazdaságra vonatkozó helyi megoldások ösztönzésére irányul, valamint a fenntarthatósággal, hulladékmentességgel, illetve hulladékcsökkentéssel kapcsolatos közösségépítést tűzte ki célul.

A kezdeményezéshez önkormányzatunk is csatlakozott, a köztisztasági csoport folyamatosan, szelektíven gyűjti az eldobált hulladékot, amelyet utána újrahasznosító üzemekbe ad le.

Emellett holnap, kedd délután fél 2-től a Varga István Szakgimnázium tanárai és közel 50 diák is csatlakozik a programhoz, hogy Békásmegyeren összeszedjék és szelektíven gyűjtsék a szemetet.

Az önkormányzat arra kéri a munkatársait is, hogy kevesebb hulladékot termeljenek, valamint használják a kihelyezett szelektív gyűjtőket.

Köszönjük, ha Önök is vigyáznak kerületünk tisztaságára az Európai Hulladékcsökkentési Héten és azt követően is.