Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Önkormányzatunk klímabarát díjat nyert! Óbuda-Békásmegyer tesz a kerületek közül a legtöbbet a fenntarthatóságért

2022. május 5., 18:51

A Klímabarát Települések Szövetségének pályázatán a budapesti kerületek közül önkormányzatunk lett az első, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat tevékenységét és törekvéseit klímabarát díjjal jutalmazták, amelyet Burján Ferenc alpolgármester vett át.

Önkormányzatunk a környezettudatosságot, a klímavédelmet, a fenntarthatósági törekvéseket kiemelten kezeli.

A Klímabarát Díj létrehozásának célja, hogy jó gyakorlatokkal, tapasztalatokkal motiválják az érdeklődő önkormányzatokat a részvételre, valamint a környezetvédelmi-klímavédelmi gyakorlatok települési megvalósítására.

A pályázók olyan klímatudatos, a fenntartható fejlődés gyakorlati megvalósítása iránt elkötelezett települések, amelyek már rendelkeznek példaértékű jó gyakorlatokkal, intézkedésekkel, beruházásokkal vagy stratégiákkal. Tevékenységük hozzájárul a fenntartható fejlődéshez, a természeti erőforrások fenntartható használatához, ezáltal természeti örökségeink megőrzéséhez.

A pályázatok elbírálása pontozás alapján történt. Az elbírálás alapvető szempontja volt például, hogy a pályázó önkormányzat mennyire járul hozzá a klímatudatos, környezetbarát települési beruházások ösztönzéséhez, a klíma- és természetbarát intézkedések népszerűsítéséhez, az ehhez illeszkedő projektek támogatásához és a fenntartható fejlődéshez. A pályázó önkormányzat az intézkedéseivel milyen mértékben járul hozzá a helyi lakosok környezeti körülményeinek javításához, a pályázó önkormányzat mennyire járul hozzá a településen található természeti környezet és az ezzel kapcsolatos értékek fenntartható hasznosításához, megőrzéséhez (pl. közösségi kertek).

Önkormányzatunk Fenntarthatósági stratégiát készített és fogadott el, amelynek célja egy jövőálló gondolkodásmód és szemlélet kialakítása az önkormányzatban és kapcsolódó intézményrendszereiben, a kerületben működő forprofit és nonprofit szervezetekben, valamint a lakosság körében.

Óbuda-Békásmegyer megvalósult, jó gyakorlatai közül néhány példa az utóbbi időből:

A klímaváltozás egyre erőteljesebben jelentkező hatásai miatt 2021 áprilisában fogadták el a kerület hőség- és UV-riadó-tervét, amelyet tájékoztató kiadvány formájában, jó néhány praktikus tanács kíséretében, tavaly számos kerületi intézménybe is eljuttattunk.

Óbuda-Békásmegyernek először van főkertésze, dr. Kerényi-Nagy Viktor tavalyi munkájának összefoglalását itt találják.

Önkormányzatunk 2021-ben csatlakozott a CseppetSem! használtolaj-gyűjtő programhoz, azóta egyre bővül a csatlakozó helyszínek, gyűjtőpontok száma.

Az energiahatékonyság jegyében történik a szociális bérlakások energetikai korszerűsítése, de ezek mentén a szempontok mentén újítottuk meg a Solymár utcai bölcsődét és óvodát is.

Kerékpárosbarát település és a Kerékpárosbarát munkahely címeket nyert el önkormányzatunk 2020-ban.

Szemléletformáló sorozatot indítottunk aktuális ügyeket érintő zöldtémákban.

Rendezvényeink megszervezésekor és lebonyolításakor a fenntarthatósági szempontok érvényesítése kiemelt, eseményeink szőrmementesek, és igyekszünk minél többször repoharakat használni.

Helyi szinten először írtuk ki az év fája választást, Óbuda fáját 2022-ben is keressük.

Kerületünkben több közösségi komposztáló, közösségi kert működik.

Önkormányzatunk térítésmentesen biztosított zöldhulladékgyűjtő zsákot az itt élőknek.

2021-ben átadtuk a Kiscelli meseösvényt.

Elkészült a Pünkösdfürdő Park, amely a Radó Dezső Terv részeként valósult meg.

Természetvédelmi oltalmat kapott idén január elsejétől a fővárosi közgyűlés rendelete értelmében a harmadik kerületi Óbudai-sziget ártéri erdeje.

Kerületünkben dr. Kerényi-Nagy Viktor javaslatára új típusú növényvédelem valósul meg, a totális rovar- és gombaölő szerektől végleg elköszönt a kerület.

Munkatársaink nagy erőkkel dolgoznak az illegálishulladék-lerakatok felszámolásán, illetve erre a témára fókuszálva a szemléletformáláson.

Kerületünkben vegyszermentes gyomirtás zajlott tavaly is, az idei munkálatoknak éppen a napokban kezdtek neki.

Vadvirágos rétek, méhlegelők létrehozásával igyekszünk a méhek számának drámai csökkenését megfékezni.

Számos közösségi szemétszedési akciót szervezünk, illetve támogatunk.

Népszerű önkormányzatunk sünvédelmi programja, illetve madárbarát programja, ez utóbbi keretében madárodúkat és -etetőket biztosítottunk térítésmentesen, illetve fecskefészek-kihelyezési akciót indítottunk.

Számos zöldfelület-gondozási, kertszépítési, virágosítási pályázatot írunk ki társasházaknak, civil szervezeteknek, önkormányzatunk ebben az évben is tart kedvezményes muskátlivásárlási akciót.

Köszönjük, hogy az itt élők továbbra is partnereink abban, hogy Óbuda-Békásmegyer fenntarthatóbb, zöldebb és tisztább legyen!

Jó érzés, hogy a munkánkat elismerik, így még határozottabban dolgozunk a már fent ismertetett célokért.