Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Önkormányzatunk tisztító- és fertőtlenítőszerrel segíti a társasházakat a járvány elleni védekezésben

2020. november 12., 16:53

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat ismét térítésmentesen biztosítja a társasházak számára a megfelelő, fertőtlenítő takarításhoz szükséges hipót. A járványhelyzet enyhítése érdekében szükség van ugyanis a nagyobb forgalmú vagy közösen használt helyiségekben, így a társasházak előtereiben, lépcsőházaiban és liftjeiben a folyamatos, virucid takarításra.

A koronavírus-járvány cseppfertőzéssel terjed, azaz a vírus terjedése szempontjából a legnagyobb veszélyt a megbetegedett köhögő, tüsszögő ember jelenti. A köhögéssel, tüsszentéssel a különböző felületekre került vírus még életképes maradhat, ezért javasolt a társasházakban, lépcsőházakban virucid hatású fertőtlenítőszereket használni.

A koronavírus a vizsgálatok szerint 0,2-0,5 mg/l szabad klór jelenlétében szinte pillanatszerűen inaktiválódik, ezért kifejezetten javasolt a felületek, járólapok tisztítása során nátrium-hipoklorit (hipó-) oldatot használni. Attól függően, hogy milyen típusú hipót használunk, az adagolási arányok, behatási idők különbözőek lehetnek. Ezért mindenképpen be kell tartani a felhasználási útmutatóban foglaltakat.

Felülettisztítás során klórálló, mosható felületek esetében a Nemzeti Népegészségügyi Központ a „Na-hipoklorit oldat 90 g/l” fertőtlenítőszer 2 százalékos oldatát javasolja, amely 20 perc alatt, míg az 1 százalékos oldat 30 perc alatt vírusinaktiváló hatású.

A lépcsőházat és a lift padlózatát javasolt mindennap, de legalább minden másnap virucid hatású fertőtlenítőszerrel felmosni.

A kapucsengőket, a liftek nyomógombjait és a kilincseket lehetőség szerint naponta többször is ajánlott fertőtleníteni. A liftek takarítása során a padozaton kívül a mosható, tisztán tartható, fertőtleníthető falakat is javasolt lefertőtleníteni.

A kórokozók számának csökkentése érdekében a beltéri helyiségekben naponta több alkalommal szükséges szellőztetni.

FELHÍVÁS

A rendszeres, fertőtlenítőszeres takarítással nagyon sokat tehetünk a vírus terjedésének megelőzése, illetve lassítása, ezáltal lakóközösség tagjainak egészségmegóvása érdekében. Ezért Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat ismét térítésmentesen biztosít hipót a társasházi közös képviselők részére, lépcsőházanként 100 liternyi fertőtlenítő oldat készítésére alkalmas mennyiségben.

Kérjük a közös képviselőket, hogy hipóigénylésüket elérhetőségeik megadásával a forum@obuda.hu e-mail-címen jelezzék.

Ezt követően a hipók hétfőtől péntekig 8 és 14 óra között Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyeletének Pók utca 1. szám alatti telephelyén vehetők át.