Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Orbán Viktor: “4 millió beoltott felett lehet majd menni koncertekre, szállodába, társas eseményekre”

2021. április 9., 10:06

A miniszterelnök ma reggel a Kossuth Rádióban elmondta, a középiskolák csak az érettségi után, május 10-től nyitnak, 4 millió beoltott felett pedig nyithatnak az éttermek és a szállodák is hazánkban.

A miniszterelnök bejelentette, a tavalyihoz hasonlóan idén is csak írásbeli érettségi lesz, a középiskolák pedig ennek lezárultát követően, azaz május 10. után fognak csak kinyitni az általános iskolákkal és az óvodákkal ellentétben.

Május elején érhetjük el a 4 millió beoltottat, május elejétől 7–10 nap alatt ez felmehet 5 millióra, május közepén 6 milliónál tartunk majd, június elejére pedig, Orbán Viktor szerint, 7 milliónál.

A miniszterelnök attól tart azonban, hogy nem lesz annyi regisztrált, mint amennyi vakcina. Jelenleg 4 millióan regisztráltak, ami kevés, ezért a kormány ismert emberekkel kampányt indít az oltási hajlandóság növelése érdekében.

Orbán szerint hamarosan értelmet nyernek a védettségi igazolványok is, hiszen 4 millió beoltott felett már lehet majd menni koncertekre, szállodába, társas eseményekre is, de azért „figyelni kell a járványügyi adatokra is, mert az szabja meg a tempót”, mondta.

A lépések sorrendjét a nemzeti konzultáció alapján határozzák meg: „Először az iskolákat kell kinyitni, aztán az éttermeket, aztán a szállodákat, és utána a jeggyel látogatható kulturális és sportrendezvényeket, mozikat, konditermeket. Ez a sorrend.”