Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Óriási sikerrel zajlott a 47. TIPO városi tájfutó verseny Békásmegyeren

2021. szeptember 13., 15:27

Nagy sikerrel zajlott a 47. TIPO kupa szombaton Békásmegyeren. Az mozgás örömét és szellemi kihívásokat egyaránt kínáló sportág rajongói nagy számban gyülekeztek a 11 órás rajt előtt a Csobánka téren. Az eseményre Burján Ferenc sportért felelős alpolgármester is ellátogatott.

A tájékozódási futás élménysport, a hétvégi program során is bebizonyosodott, hogy a városi tájfutás minden korosztálynak  izgalmas, kihívásokkal teli mozgási lehetőséget kínál.

A TIPO Tájfutó és Környezetvédő Egyesület a szeptember 11–12-i hétvégén rendezte meg a három városi futamból álló versenyét Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat támogatásával. Burján Ferenc sportért felelő alpolgármester is nagy örömmel vett részt az eseményen, hiszen, mint mondta, egy ilyen rendezvény rendszeres testmozgásra ösztönöz, ami elengedhetetlen az egészséges életmód kialakításához.

Szombaton délelőtt 11 óra és 14 óra között Békásmegyer nyugati, 16 óra és 18:30 között a keleti lakótelepi részen zajlott a verseny, míg vasárnap Szentendre belvárosában teljesíthettek a regisztráló sportolók.

Mint Bogdány Miklós, a szervezet elnökhelyettese és a program szervező titkára elmondta, a szombati indulásnál már több mint 400-an regisztráltak a programra. Azt, hogy a sportág szerelmesei valóban minden korosztályt képviselnek, az elnökhelyettes úr is megerősítette: mint mondta legfiatalabb egyesületi tag 10 éves, a legidősebb pedig a 84. életévét tapossa.

A TIPO TKE egyik kiemelt célja a környezet, a természet védelme, illetve ennek összekapcsolása az egészséges életmóddal és a sporttal. Ehhez kínál remek lehetőséget a városi tájfutás,  hiszen a sportág egyik előnye, hogy a futó a várossal kerülhet közelebbi kapcsolatba, a megszokott útvonalon való futás, nézelődés helyett egy kihívásokkal teli pályán gyűjtheti a kilométereket, miközben problémamegoldó és döntési képessége is fejleszthető.

A sportág jellegzetessége ugyanis, hogy a versenyzők maguk választják meg az útvonalukat, az ellenőrző pontokon földbe szúrt műanyag állványra szerelt dobozoknál az ujjukra húzott “dugókának” becézett érzékelővel igazolják a pontérintést, majd a célban azt kiolvasva kapják meg a részidős eredményt. A nemek és korcsoportok szerint különböző pályák teljesítése egyéni rajtolással történik 2-3-4 perces időközzel.

A városi tájfutó verseny szervezését Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a terület rendelkezdésre bocsátásával segítette. Az Esernyős Kulturális és Sport Kft. pedig az utánpótlás-korosztályok legjobbjainak adott ajándékcsomagokat.