Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Összefogtunk, tiltakoztunk, megóvtuk a Hajógyári-szigetet: Meghátrált a kormány, semmi nem épül itt!

2020. július 30., 18:01

Nem épül mobilgát, nem vágnak ki fákat a Hajógyári-szigeten. Egyik környezetromboló beruházását sem indítja el a kormány, a harmadik kerületiek tiltakozásának hatására.

„Mi is csak a mai kormányinfóból, a sajtóhírekből tudjuk, a kormány a tiltakozások hatására elállt terveitől, nem indítja el sem a sportakadémia, sem a gát építését a Hajógyári-szigeten,” – mondja dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere. – „Azon, hogy e friss döntésről minket, azaz az érintett önkormányzatot nem értesítették, azt kell mondjam, már meg sem lepődünk. Hiszen a kormány semmilyen témában nem egyeztet, nem is egyeztetett velünk, még a vészhelyzet idején sem, még a legégetőbb kérdésekben sem.”

A harmadik kerületi civilek példamutató összefogással és határozottsággal álltak ki ügyük mellett: nem kérnek a környezetromboló beruházásokból, épségben, a maga teljeségében szeretnék továbbszeretni a Hajógyári-szigetet. Tiltakozásképpen nem csupán tömegével írtak leveleket a központi hatalom képviselőinek, hanem élőláncot alkotottak a szigeten, így üzentek, az óbudaiak és a fővárosi polgárok is: magukénak érezik e gyönyörű természeti kincset, és ha kell, megvédik.

„Nem csupán megköszöntem ezt a civil kurázsit, de magam is közéjük álltam, az élőlánc egyik láncszeme voltam, hiszen minden pontján vállalhatatlan voltak a kormány tervei,” – szögezi le dr. Kiss László. –„A sportakadémia építése a több mint ezer fa kivágásával igen durva beavatkozás lett volna az ökoszisztémába, a gáttelepítése pedig éppen az hatékony árvízvédelmet akadályozta volna a Római-parton és Csillaghegyen.”

Előfordul, hogy arról kérdezik a polgármestert, mi az a határ, ameddig még elmennének, ameddig engednének valamilyen beruházást ezen a területen.

„Semmilyet,” – szokta válaszolni dr. Kiss László. – „Semmilyen beruházás mellé nem állhatunk oda, de még hallgatólagosan sem támogathatjuk, amely élő környezetünket veszélyezteti, amely a kerületben és a fővárosban élőket fosztaná meg akármekkora zöldterülettől.”