Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Őszi nagytakarítás – ki vagyok én a kapcsolataimban?

2018. október 17., 16:16

Háromalkalmas ingyenes biblioterápiás csoport indul az Óbudai Platán Könyvtárban. Az önismereti csoport irodalmi szövegek segítségével járja körbe az emberi viszonyokat. A foglalkozások mindegyike nyitott, tehát egymástól függetlenül is részt lehet rajtuk venni.

Az ősz vége, tél eleje egyébként is az összegzés, befelé fordulás időszaka. Tökéletes alkalom arra, hogy ránézzünk az évünkre, vagy akár egész életünkre és benne a kapcsolatainkra.  Az első foglalkozáson a párkapcsolatok, második alkalommal a család, harmadik alkalommal pedig a barátság lesz a téma. A csoportfoglalkozásokat Rudolf Panka irodalomterapeuta vezeti.

Mi is az a biblioterápia?

Aki rendszeresen olvas, azt nem éri meglepetésként a biblioterápia (más néven irodalomterápia) alapállítása: a könyvek képesek gyógyítani. Mert mindannyiunknak ismerős lehet, amikor egy épp jókor, jó helyen olvasott verssor segített, vagy amikor kerestünk önmagunkat, és a legváratlanabb módon találtuk meg egy könyvszereplőben. Amikor nem tudunk mihez fogni, nyúlni, a könyvhöz mindig nyúlhatunk. A biblioterápia ezt a régi tudást mozgósítja, és csoportos formában, egy csoportvezető segítségével ad neki keretet.

Az irodalom általi gyógyítás egyaránt használ szépirodalmi és nem-szépirodalmi szövegeket pl. újságcikkek, dalszövegek alkalmazásával. A módszer érinti a pszichológiát, szociológiát, irodalomtudományt és olvasáselméletet. Rávezet arra, hogyan található megoldás a személyes problémákra objektív szövegeken keresztül. Segít elmélyíteni az önismeretet annak átgondolása és kifejezése közben, hogy milyen hatást gyakorol a szöveg az egyénre.

A biblioterápiás foglalkozás nem irodalom óra, nincs műelemzés és nem kell kitalálni, mire gondolt a költő, az író. A résztvevők saját kérdései, az őket foglalkoztató problémák vannak a fókuszban, a szöveg pedig kísér és segít. Nem kell hozzá különösebb irodalmi műveltség sem, a lényeg a nyitottság a csoporttársak felé, a szövegre és saját belső folyamatainkra, az elmélyülésre. A biblioterápiás csoport egy vagy több konkrét szöveg segítségével járja körbe azokat a témákat, amik minden ember életében felmerülhetnek. A terapeuta irányító kérdései nyomán haladunk előre, ismerkedünk a mű ránk és csoporttársainkra gyakorolt hatásával. Elgondolkodtat a saját élethelyzetünkről, a döntéseinkről, a reakcióinkról a szöveg által teremtett vagy akár valós szituációkban.

A foglalkozások időpontjai: 2018. november 13., 27. és december 11. 18. órai kezdettel.

A csoporthoz alkalmanként is lehet csatlakozni.

A programok ingyenesek!  Várunk mindenkit szeretettel az Óbudai Platán Könyvtárban!