Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Óvodai gyümölcsprogram: az egészséges életmódra való nevelés is cél

2019. október 3., 08:02

Óbuda összes óvodájában elindult a „Gyümölcsprogram az óvodákban” projekt, aminek célja az otthoni gyümölcsfogyasztás kiegészítése az egészségmegőrzés, és az egészséges életmódra nevelés érdekében. A program közel 3800 gyermeket érint.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata kiemelt feladatának tartja a kerületben élő óvodáskorú gyermekek egészségmegőrzését. A múlt évben tartott Óvodai konzultációban az a szülői igény fogalmazódott meg, hogy a kerület óvodáiban még több gyümölcsöt, zöldséget fogyasszanak napközben a gyermekek, kiegészítve ezzel az otthoni mindennapos zöldség, gyümölcs fogyasztást.

A képviselő-testület ezért a kerület önkormányzati óvodáiban a 2019/20-as nevelési évtől kezdődően bevezette a „Gyümölcsprogram az óvodákban” programot, amivel csoportonként havi plusz 10 kg gyümölccsel járul hozzá a gyermekek egészségének megőrzéséhez. Minden óvoda önállóan, a gyerek igényeihez alakítva szerzi be a gyümölcsöket, amihez az anyagi forrást az önkormányzat biztosítja.

A program segítségével a gyerekek mindig az évszaknak megfelelő friss gyümölcsöt és zöldséget kóstolhatnak meg. Az egészséges táplálkozásnak nem csak az egészségmegőrzésben, hanem a későbbi betegségek kialakulásának megelőzésében is rendkívül fontos szerepe van, ezért a „Gyümölcsprogram” célja nem csak az egészségmegőrzés, hanem az egészséges életmódra való nevelés is. Az ízletesen tálalt gyümölcsökhöz a közösség hatására kedvet kapnak azok a kisgyerekek is, akik eddig ódzkodtak a fogyasztásától.