Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Óvodai Konzultáció 2018: a szülők elismerik az óvodapedagógusok munkáját

2019. március 25., 07:46

Tavaly októberben és novemberben zajlott le az ‘Óvoda Konzultáció 2018’ című felmérés. A 11 óvoda 33 épületét érintő konzultáció kérdőívét több mint 1300 óvodás szülője vagy hozzátartozója töltötte ki. Köszönjük!

2018. október és november folyamán Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata – a bölcsődeivel párhuzamosan – óvodai konzultációt indított. A cél az volt, hogy felmérje a szülők elégedettségét az óvodai ellátással, az óvodaépületek állapotával, felszereltségével kapcsolatban, valamint az önkormányzat kíváncsi volt arra is, hogy mennyire tájékozottak az óvodás korú gyermekeket nevelő családok az őket érintő kerületi programokról, támogatási lehetőségekről. A 11 óvoda 33 telephelyére kerültek ki a gyűjtőládák, így minden önkormányzati fenntartású óvodába járó gyermek családjának lehetősége volt véleményt nyilvánítani. A kérdőívek kitöltése önkéntes és anonim alapon működött.

A kérdőívekben megfogalmazott javaslatok segítségére lesznek az önkormányzatnak, hogy az elkövetkezendő időszakban a fejlesztési irányokat összehangolja a költségvetési prioritások meghatározásánál.

A konzultáció során az óvodákba beiratkozott 3775 gyermek után több mint 1300 kérdőív érkezett vissza, a testvérekre valószínűleg nem töltöttek ki plusz kérdőívet a családok.

A kérdőívekből kiderült, hogy mai szülők óvodaválasztáskor igen körültekintően tájékozódnak. Ebben segítségükre lehetnek a barátok, ismerősök véleményei, a nyílt napok, illetve az internetes elérhetőségek, ugyanakkor családok számára még mindig az elérhetőség és a jó megközelíthetőség a döntő szempont.

A 11 óvoda 33 épületének tulajdonságaival kapcsolatban az intézmények között nagy a szórás. Általánosságban a megközelíthetőséggel kapcsolatban a szülők jelezték: tömegközlekedéssel és gyalogosan jól megközelíthetők épületek, de gépkocsival már nem mindegyik. Ezeken a helyeken a parkolás okoz leginkább gondot. A szülők az épületek állapotával kapcsolatosan a korszerűsítést hiányolják, leginkább a tetőszigetelést, nyílászárók és linóleumok cseréjét. A legáltalánosabb probléma az épületek hőmérsékletének optimalizálása.

Az óvodaépületek tisztaságával, rendezettségével elégedettek a kitöltők, ahogy a csoportszobákkal is, amelyek barátságosak, világosak, esztétikusak. A kerületi óvodapedagógusok arra törekszenek, hogy az életkori sajátosságok figyelembevételével kedves, évszaknak megfelelő dekorációval várják a gyerekeket.

Az udvarok állapotának megítéléséről elég egységes kép rajzolódott ki a kérdőívek mentén. Az udvarok tágasságával, biztonságával, rendezettségével és árnyékolásával többnyire elégedettek a szülők, azonban az udvari játékok állapotával a legkevésbé. Igény van a térkő és beton felületek csökkentésére, az udvarok füvesítésére, rekortán felületek kialakítására.

A vélemények szerint a csoportszobák jól berendezettek, de az óvodák felében fogalmazták meg a szülők, hogy a bútorokat korszerűsíteni kellene, mert a mai kor igényeinek nem megfelelők.

Az óvodai étkeztetés kapcsán az ételek tálalásával, mennyiségével, változatosságával többnyire elégedettek a válaszadók. Leginkább az ételek egészségességével, és ízletességével kapcsolatban fogalmaztak meg kritikákat, pl. a tea túl édes, ne legyen margarin az óvodában, az étel sótlan, sok a kenyér, több főzelék kellene, stb.

A kérdőívek alapján látható, hogy a szülők nagy része megoldja a nyári zárva tartás alatt gyermeke elhelyezését, a válaszadók mindössze 15 %-a igényel ügyeletet. Ebben területi szórás is megfigyelhető, leginkább Békásmegyeren és a lakótelepi környezetben van igény rá. Látható az is, hogy kényelmi szempontok is szerepet játszanak az ügyelet igénylésénél: ha a saját óvoda az ügyeletes, akkor igényli, ha más óvodába kell vinni, akkor inkább megoldja a szülő ezt az időszakot.

Az egyes programok megítélése nagy szórást mutat, hiszen nem minden program, lehetőség adott minden óvodában. Azok, amelyek mindenhol elérhetők, kerületi szinten jó megítélést kaptak (nyílt nap, séta a környéken, úszás, néptánc). A kerületi szinten alacsonyabb pontot kapott programok csak egy-két óvodában futnak, nyilván ezekről csak az adott épületbe járó gyerekek szülei tudtak pozitívan nyilatkozni. Összességében elmondható, hogy a szülők pozitívan nyilatkoztak a programok sokszínűségéről, mennyiségéről, sőt, sokan írták, hogy meg vannak elégedve a kerületi programokkal.

Az egyik legtöbb szöveges választ a szülők arra a kérdésre adták, hogy mire lenne a legnagyobb szüksége az óvodának. Egy-egy óvoda adottságai nagyon különbözők, ebből kifolyólag színes kép rajzolódott ki az óvodák szükségleteiről. A szülők különböző felújítások mellett felhívták a figyelmet az óvodapedagógusok, illetve a fiatalabb, lelkes, pályakezdő óvónők hiányára, és ezek következményeire. Általánosságban elmondható, hogy a szülők az óvodai programokon túl elismerik a pedagógusok munkáját. Ezekből idézünk most egy párat:

„Sok és még több! Imádjuk, mert rengeteg energiát fektetnek bele a programokba, kreatív játékok, foglalkozások fűszerezik. Hálával tartozunk!”
„Rendkívül kedvesek, segítőkészek, barátságosak és nyitottak mindig! Valóban biztonságban és jó helyen érzem a gyermekeimet.”
„Nagyon elkötelezettek az óvónők, és az óvoda összes alkalmazottja. Minden információt gyorsan megkapunk.”
„Maximális elismerés és tisztelet az óvodapedagógusok szaktudása és hozzáállása kapcsán.”
„A gyermekem szereti az óvó néniket, ami a legfontosabb!!! Problémák mindenhol vannak, de közösen igyekszünk megoldani.”
„Gyermekem nagyon szereti az óvodát és az óvónőket, rengeteg dalt, mondókát tanult az eltelt idő alatt. Látszik a foglalkozás/nevelés. Jók a közös programok is, amin a szülők is részt vehetnek.”
„Igyekeznek a lehetőségeikhez képest mindent megadni a gyerekeknek, ami egy ovitól elvárható.”
„Gyermekem nagyon szereti az óvodát, nagyon jó programok vannak egész évben, kiváló pedagógusokkal. Másoknak is ajánlottam, mert családias.”
„A változatos programok és a pedagógusok ötletei, szakmai felkészültsége hozzásegíti a gyerekeket a boldog ovis napok átéléséhez.”
„A pedagógusok mindent megtesznek, hogy a gyerekeink jól érezzék magukat. Köszönet érte.”

Köszönjük, hogy kitöltötte a kérdőívet!