Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Óvodák újranyitása: a miniszteri döntés megváltoztatását kéri a polgármester

2020. május 14., 14:03

Egyre több kerületi szülő fordul az önkormányzathoz azzal a jogos és érthető igénnyel, hogy újra óvodába, azon belül is a saját intézményébe szeretné vinni a gyermekét. Az óvodák teljes újranyitásának jelenleg egyetlen akadálya van: az emberi erőforrások miniszterének a kötelező öt fős csoportlétszámot előíró rendelkezése.

Május 18-ától, azaz jövő hétfőtől a beérkezett szülői igények alapján újabb három óvodában és még egy bölcsődében tartunk ügyeletet, azaz összesen hét óvoda és öt bölcsőde várja a gyerekeket. Az ügyeletre jelentkezés szabályai változatlanok, az ügyeletet kérő gyermekek étkeztetését a korábbiakban megszokott, a normál ügymenetben működő rendszerben kell a szülőnek előre igényelnie.

Ügyeletes Óvodák:

Óbudai Mesevilág Óvoda Vízi Tagóvodája (1039 Bp., Víziorgona u. 2.)
Gyermeksziget Montessori Óvoda (1039 Bp., Zipernowsky Károly u. 2.)
Óbudai Meseerdő Óvoda Szivárvány Óvodája (1035 Bp., Szél u. 23-25.)
Óbudai Vackor Óvoda Mókus Tagóvodája (1036 Bp., Mókus u. 1.)
Óbudai Meseerdő Óvoda (1035  Váradi u. 9-11.)
Óbudai Almáskert Óvoda Csicsergő Tagóvodája (1033 Szérűskert u. 41.)
Óbudai Hétpettyes Óvoda (1033 Harrer Pál u. 7)

Ügyeletes bölcsődék:

Mókus bölcsőde (1036 Budapest, Mókus u. 1-3.)
Szél Bölcsőde (1035 Budapest, Szél u. 23-25.)
Medgyessy Bölcsőde (1039 Budapest, Medgyessy u. 3.)
Víziorgona Bölcsőde (1039 Budapest, Víziorgona u. 1.)
Szérűskert Bölcsőde (1033 Budapest, Szérűskert u. 35.)

Óbuda-Békásmegyer által fenntartott óvodákba 3.694 óvodai jogviszonnyal rendelkező gyermek jár. A jelenleg érvényben lévő 5 fős csoportlétszámra vonatkozó korlátozás miatt a rendelkezésünkre álló csoportszobák alapján 880 gyermeket tudunk befogadni, ami az összlétszám 23,8%-a. Mivel egyre többen kérnek óvodai elhelyezést, ennek az öt fős korlátozás fenntartása esetén várhatóan hamarosan nem fogunk tudni eleget tenni.

Éppen ezért dr. Kiss László polgármester levélben fordult Kásler Miklós miniszterhez, amelyben a korlátozás mielőbbi feloldását kérte.

A polgármester levelét változatlan formában tesszük közzé:

Tisztelt Miniszter Úr!

Budapest III. kerület Óbuda-Békásmegyer által fenntartott óvodákba 3.694 óvodai jogviszonnyal rendelkező gyermek jár. A jelenleg érvényben lévő 5 fős csoportlétszámra vonatkozó korlátozás miatt a rendelkezésünkre álló csoportszobák alapján 880 gyermeket tudunk befogadni, ami az összlétszám 23,8%-a.

Az elmúlt napok, hetek tapasztalatai azt mutatták, hogy folyamatosan növekszik a szülői igény az óvodai ellátásra. Amennyiben az igények száma meghaladja a maximálisan visszafogadható gyermeklétszámot, a csoportszobák mellett a tornaszobákat is alkalmassá tesszük a gyermekek fogadására és egész napos ellátásukra. Az óvodai ellátásra vonatkozó igények növekedésének jelenlegi üteme mellett az 5 fős csoportlétszám korlátozás miatt belátható időn belül az ellátást már nem fogjuk tudni biztosítani.

A fentiek alapján egyértelmű, hogy az óvodai intézmények esetében az 5 fős csoportlétszám korlátozás tarthatatlan. Kérem Miniszter urat a korlátozás mielőbbi szíves felülvizsgálatára, illetve feloldására.

Várom megtisztelő válaszát.

Budapest, 2020. május 13.

Üdvözlettel:
Kiss László

polgármester