Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Pitypangdzsungel a Fő téren

2018. május 4., 11:49

Az Óbuda Napja programsorozat részeként megnyílt a II. Óbudai Tavaszi Tárlat képzőművészeti kiállítása az Esernyős Galériában. A tárlat július 3-ig látható a Fő téri kiállítórétben.

A T-Art Alapítvány és az Esernyős Galéria közösen, immár, második alkalommal rendezte meg a 3. kerületi művészek kiállítását Óbuda napján. Az óbudai művészek számára már a korábbi években is szervezett az alapítvány csoportos tárlatot, a békásmegyeri Szent József Házban. Tavaly és idén, azonban, több mint 30 óbudai művészt hívott meg egy-egy új alkotás bemutatására az Esernyős Galériával együttműködve, Óbuda Fő terére.

A kiállított munkák, a megjelenő művészek hatalmas szegmensét mutatják fel a mai képzőművészet különféle vonulatainak. Egészen különböző szemléletmódban, eltérő műfajokban, más-más technikával készültek, és akár ellentétes üzeneteket is hordozhatnak. A kiállítás a sokféleség ellenére azt mutatja, hogy az Óbudán együtt élő irányzatok békében megvannak egymással, és az alkotások tudnak együtt szerepelni, együtt működni a kiállítótérben.

Ahogy Garami Gréta művészettörténész, a kiállítás kurátora mondja: „Az egyik oldalon a tiszta színek brutális ereje tombol, a másikon a tollrajz monokróm szabadsága szalad. A legtradicionálisabb gyönyörű akttanulmány szépségére a digitális grafika felel. A kíméletlen társadalomkritika mellett felhangzik a lírai zeneiség. És a legnagyobb harmóniában együtt áll a Mindenség örök körforgása és egysége, és az idő szétdarabolódó állandó elmúlása.

A kiállítás igazi vezérgondolatát, legfőbb értékét – mondta a megnyitón a kurátor – mégsem egy művészettörténeti fogalomban találhatjuk meg, hanem a mindnyájunkat motiváló lokálpatriotizmusban. Abban az élményben, amiben elfogultan ragaszkodunk a hely szelleméhez, ehhez az őrületes múltra és művészetekre visszatekintő Óbudához, ahol az ember a májusi pitypangdzsungelben is gyönyörködni tud, amikor a gyerekekkel sétál a Hajógyárin és Hadriánusról mesél, és állandóan valamiféle múltból jövő ősi inspirációt érez, még akkor is, amikor lemegy a koszos pincébe, mert közben tudja, hogy pár méterre alatta még mindig ott rejtőznek a római romok! Vagy ha leparkol az iskolánál épp a cella trichoria mellett, és az első keresztények útján tapos. Vagy amikor a Postánál a szecesszióban gyönyörködik, Békáson, a barackos dombjai Gadányi festményeit idézik, és a Kőbánya utcában ott nyílnak az anyák napi orgonabokrok is, amikről Kassák verset írt.”

„Ez a mai kiállítás Óbuda Napjának igen erős nyitányaként is felfogható, mely egyben a III. kerület képzőművész közösségének-, illetve az általuk létrehozott műalkotásoknak mély merítésű seregszemléje is.” – kezdte köszöntő szavait Bús Balázs polgármester. Hozzátette: „Az Esernyős Galéria megteremtésével, a kortárs gyűjtemény létrehozásával és tematikus tárlataink pályázati támogatásával a magunk részéről jó alapot teremtettünk a kortárs művészeknek és a gyűjtőknek, ahhoz, hogy egymást erősítve saját területükön újabb sikereket érhessenek el; de természetesen mindez a művészetbarátoknak és az olyan civil szerveződések számára is pozitívum, mint az immár Második Óbudai Tavaszi Tárlatával jelentkező T-Art Alapítvány. Remélem, hogy az itt látható „Pitypangdzsungel” senkiből nem vált ki allergiás reakciót, sőt, a vállaltan eklektikus összeállítás jóleső érzéssel tölt el majd mindenkit, mert azt igazolja, hogy városrészünk a színes művészeti alkotások csomópontjává vált.„

Az Esernyős Közösségi Tér belső udvarán tartott megnyitón a megjelentek Kézdy Luca hegedűművész modern, a kiállított művek ihlette játékát élvezhették.

A II. Óbudai Tavaszi Tárlat Pitypangdzsungel című kiállítása 2018. június 3-ig ingyenesen látogatható a Fő téri Esernyős Galériában.