Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Popiełuszko emlékhely átadása és megszentelése

2016. szeptember 12., 10:14

Az ünnepi alkalom a Kövi Szűz Mária plébániában megtartott szentmisével kezdődött, majd a beszédeket követően a mártír atya szülőföldjéről származó föld elhelyezésével és az emlékhely megszentelésével zárult az esemény.

Boldog Jerzy Popiełuszko a munkások testvére, szegények gyámolítója, üldözöttek védelmezője. A lengyel szolidaritás papja. Krisztus vértanúja, aki életét adta felebarátaiért és hazájáért.

_sba_0973Bús Balázs polgármester Kövi Szűz Mária búcsúnapján és a hozzá kapcsolódó megemlékezésen személyes emlékein keresztül idézte fel, mit jelentett neki Jerzy Popiełuszko atya példája, és lengyel katolikus egyház szelíd, de határozott kiállása._sba_1066

A Kövi Szűz Mária Plébániatemplommal szemközt, a kövekből kirakott rózsafüzér boldog Jerzy Popiełuszko mártíromságára emlékeztet.- mondta a kerület vezetője. Bár egyre kevesebben ismerik élettörténetét és lelkiségének gazdagságát, nekünk beszélni róla, mint ahogy ezek a kövek is teszik Fáskerti István kőszobrász-művész értelmezésében. Számunkra a szabadság már a mindennapok természetes része, miközben súlyos emlékeket őrzünk azokból az időkből, melyben az Istenhit tagadása a fegyveres hatalom egyik fő alapvetése volt. Hálás vagyok a sorsnak, hogy azokban a gondterhes években Bajcsy Lajos atya a lengyel zarándoklatok megszervezésével erősítette bennünk a reményt. B_sba_1038eszédében felidézte, hogy 1985. október 20-án Óbudán az Inconnu „művészcsoport” szervezésében kiállítással egybekötött megemlékezést tartott Molnár Tamás képzőművész az Arteria Galéria néven ismert Lajos utca 142. szám alatti lakásán, elsőként  reagálva Popiełuszko meggyilkolására.

Megköszönte továbbá Molnár Imrének, hogy felvillantotta a ’80-as évek Lengyelországának másik arcát. Azoknak a nagyszerű embereknek a történetét, akik beverték a kommunizmus koporsójába a szegeket. Popiełuszko atya, Wyszyński kardinális és szent II. János Pál pápa közöttük is az elsők között szerepel. Tetteik felidézése annál is inkább időszerű, mivel Kelet-Európában a baloldal tevékenységéről egészen más tapasztalatokat szerezhettek az emberek, mint Dél-Amerikában. A mártír lelkipásztor tisztelőinek köszönhetően fennmaradt élete utolsó beszédének leiratában ez áll: “Meg kell őrizni az embernek a méltóságát, hogy több lehessen a jó és legyőzhesse a rosszat, ehhez belül szabadnak kell maradni, még akkor is, ha le akarják igázni, együtt maradni az élet minden terén. Mint Isten gyermekei nem lehetünk rabszolgák. Mi, Istennek gyermekei a szabadság örökösei vagyunk.” Ezek a mondatok ma is épp annyira   időszerűek, mint akkor.- zárta szavait a polgármester.

_sba_1076Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár felidézte: Jerzy Popiełuszko erőt és hitet adott a börtönbe zárt, üldözött munkásoknak és családjaiknak, munkásságának pedig egyenes következménye volt az őt ért sok-sok fenyegetés, támadás, de a hívők szeretete is.

Az államtitkár felidézte: amikor Jerzy Popiełuszko meggyilkolása után a hatóságok nem akarták elismerni, hogy mi történt, sok millió lengyel fogott össze, leálltak a gyárak, üzemek, míg végül a hatalomnak engednie kellett. Szavai szerint erre az összefogásra van szükség ma is, amikor “Európán belül a kereszténység lenézését, kigúnyolását, Európán kívül, a keleti országokban pedig az újabb keresztényüldözést tapasztaljuk”.

Hozzátette: a lengyel és a magyar nép közötti szolidaritás erős, és ha ezt ki tudjuk terjeszteni a Közép-európai nemzetekre és Európára is, akkor az elhozhatja a kereszténység győzelmét.

_sba_1070Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete úgy fogalmazott: Jerzy Popiełuszko “sok embernek már történelem, de nekünk még emlék” és fontos látni, hogy tragikus halála nem hiábavaló, hiszen ma is “ugyanaz fontos nekünk, ami akkor a lengyeleknek és a magyaroknak fontos volt”. A nagykövet megköszönte Bús Balázsnak, hogy a lengyel-magyar barátságot nem csak szlogennek, hanem kötelességének is tekinti.

Az ünnepi gondolatok után következett az emlékhely átadásának ceremóniája.

A Nowysaczi járási és a gorlicei Solidaritas képviseletében megjelent Dariusz Mroczeke és felesége Jerzy Popiełuszko szülőföldjéről való földet hozott magával abból a célból, hogy az elhelyezésre kerüljön az emlékparkban.

Az emlékhelyet Snell György esztergom-budapesti segédpüspök és Krzysztof Grzelak, a budapesti lengyel templom plébánosa áldotta meg. Az emlékmű, egy kövekből kirakott rózsafüzér, Fáskerti István szobrászművész alkotása.

_sba_1022Az ünnepségen részt vett mások mellett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Csúcs Lászlóné, a Lengyel Nemzetiségi Parlament szószólója és Wesolowski Korinna, a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, valamint a Óbuda-Békásmegyer testvérvárosának, Varsó Bemowo kerületének polgármestere Michał Grodzki és az őt kísérő delegáció.

Boldog Jerzy Popiełuszko emlékhelye a Lengyel-Magyar Szolidaritás évében, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának a kezdeményezésére, a Kövi Szűz Mária plébánia együttműködésével valósult meg. Támogatást a megvalósításhoz a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségétől, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságától, a Fővárosi Lengyel Önkormányzattól és Óbuda-Békásmegyer Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatától kapott Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata.

Jerzy Popiełuszkoról ITT olvashat többet.