Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Programkavalkád Adventig

2016. november 16., 17:08

Már csak néhány nap Advent első vasárnapjáig, de addig is számos koncert, kiállítás és filmvetítés várja a szórakozni vágyókat Óbudán.

November 17-én és 18-án, csütörtökön és pénteken kétnapos rendezvénysorozattal ünnepeljük, hogy elkészült az új békásmegyeri közösségi tér. Kicsik és nagyok egyaránt találnak maguknak tartalmas szórakozást. Szintén pénteken 17:30-től Márton-napi kiállítás veszi kezdetét a Civil Házban, belső-Óbudán.

somaEste 18:00-tól Soma Mamagésa Lelki fröccsétől tudhatjuk meg, hogyan alakult az elmúlt évtizedekben a nemek viszonya, kapcsolata. A régi minták nagyon sokféle szempontból érvényüket vesztették, az újak most kerülnek megteremtésre. Ehhez tisztázni kell a szerepeket, az azokban való változásokat, mindazt, ami elfojtásra került, ami fáj, amitől félünk, amire vágyunk, sőt, amire kiéheztünk. Férfinak és nőnek egyaránt érdekes az előadást, hiszen együtt fejlődnek, és hatnak egymásra. Az előadás címe: Új egyensúly – Fordulópont a férfi-nő viszonyában.

A szombat este már a zenéről szól Óbudán az ÓKK-ban. November 19-én 20:00 órától Fábián Juli & Zoohacker formációja hallható. A formációt 2011-ben alapította a két különböző műfajból érkező zenész: a korábban jazzénekesnőként jegyzett Fábián Juli és a szárnyait elektronikus produkciókban bontogató billentyűs-producer, Palásti Kovács Zoltán, alias Zoohacker. A közös hang megtalálása azonban nem jelentett gondot: a friss szerzőpáros első saját szerzeményei már tartalmazták a stílusukat azóta is fémjelző stílusjegyeket. A hagyományos zenei műfajok mellett szinte az összes modern irányzat teret kap bennük, másrészt a régebbi stílusjegyek újraértelmeződnek a mai modern felfogás és az elektronikus hangszerelés által – mindennek eredménye pedig igazi minőségi popzene.

Rutkai BoriA hétvége utolsó napja a gyerekek szórakozásáról szól. 10 órától Rutkai Bori Banda: Pizsamátor című előadása ad választ arra, hogy kik is azok a pizsamátorok. Köztünk élő átváltozó művészek: hol kalózok, hol bunkerépítők, olykor balatoni indiánok vagy a Rizibizi Diszkóban halandzsázó maharadzsák. Az egész családot megtáncoltató, felvidító dalok szövegeit Bori írta, a könyvet is az ő festményei illusztrálják. A koncerteken horgolt bábjaival eleveníti meg a mesedalokat, színes sapkáival és csíkokban bővelkedő jelmezeivel pedig Pizsamátort varázsol a gyerkőcökből és a felnőttekből egyaránt.

November 22-én kedden számos érdekes program lesz egy időben. Délután 5 órától a gravitációs hullámok mesélnek az Óbudai Platán Könyvtárban. Albert Einstein röviddel az általános relativitáselmélet kidolgozása után megjósolta a gravitációs hullámok létezését. Ezeknek a közvetlen megfigyelésére azonban 100 évet kellet várni. A témába Vasúth Mátyás az MTA tudományos főmunkatársa avatja be az érdeklődőket. Este 18:00-tól újra várja a vendégeket az Esernyős filmklub. Érdekes film lesz műsoron, egy meghatározó férfiról: Ferenc pápa, Buenos Airestől a Vatikánig. Ugyanebben az időpontban, a Szindbád rendezvényteremben az Óbudai Sportakadémia szezonnyitó előadása hallható. Az első előadás címe: Miben rejlik a sport ereje?

advent-obudan-2016November utolsó hétvégéje egyben már az adventi készülődés kezdete is. Idén is várja majd a látogatókat a karácsonyi Fő téri forgatag kézműves vásárral, jégpályával, gasztrosétánnyal. Ingyenes jégpálya Békásmegyeren, a Csobánka téren is várja a korcsolyázni vágyókat november 26-től. Az Advent Óbudán programsorozat keretében az ünnepekhez közeledve számtalan program várja az érdeklődőket majd a kerületben. Részletek és további programok: www.adventobudan.hu