Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Pünkösdfürdői gáterősítés: megkezdődtek a helyszíni előkészületek

2018. november 22., 08:00

A Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi fejlesztésének részeként hamarosan elindul a pünkösdfürdői védműszakasz megerősítése és magasítása. A pünkösdfürdői szakasz fejlesztése teljesen független a sok vitát kiváltó Római-parti védvonaltól, melynek nyomvonaláról még nem született döntés. A Fővárosi Önkormányzat mérnökcége, az Enviroduna Beruházás Előkészítő Kft. tájékoztatása alapján bemutatjuk mi várható a pünkösdfürdői gát környékén a következő időszakban. A kivitelező körültekintő munkavégzést ígér és a lakók türelmét kéri!

Magasabb árvizek magasabb gátat kívánnak

Sokan tévesen azt gondolják, hogy a pünkösdfürdői nagy földgáttal az adott partszakasz árvízvédelme megoldott. Ez azonban a trendszerűen emelkedő árvízszintek miatt sajnos nem így van. Ami a 80-as években még megfelelő védekezésnek tűnt, az napjaink egyre magasabb árvízszintjei mellett már nem elég. A megfelelő árvízi biztonságot ma már a legalább 130 centivel a mértékadó árvízszint fölé magasodó védművek jelentik. A pünkösdfürdői szakaszon is ez a cél.

Masszív alapozás és szivárgásvédelem a föld alatt

A megerősített védmű masszív alapozást kap. Stabilitását nagyrészt a talajban, kisrészt a talajszint fölött elhelyezkedő vasbeton szerkezet fogja biztosítani. A föld alatti vízszivárgások megelőzését pedig egy mélyen a földbe süllyesztett, hatalmas acéllemezekből álló, láthatatlan fal („szádfal”) fogja garantálni.

Ülőfal és kerékpárút a töltéskoronán

A megerősített földtöltés tetején fix elemként – a jelenlegi, megszokott állapothoz hasonlóan – alacsony vasbeton ülőfal fog végighúzódni. Ennek szélessége 50 cm, magassága jellemzően 40 cm, néhol 1 méter lesz. Az alacsony ülőfal több előnnyel is jár. Egyrészt, mint a neve is mutatja, árvízmentes időszakokban a szabadidős tevékenységek részeként padként, ülőfelületként használható, kiváló rálátással mind a Dunára, mind a másik oldalon létesülő új élményparkra. Ugyanez az ülőfal védelmi funkciót is betölt, átlagos magasságú árvizek esetén a töltés és a 40-100 cm magas ülőfal együttesen elegendő lesz a víz megfogásához. Harmadik funkciója pedig, hogy a ritkán, de elkerülhetetlenül érkező rendkívüli vízállások esetén a mobil árvízvédelmi fal elemei a vasbeton térdfal „ülőlapjához”, az azon kialakított csatlakozási pontokhoz rögzítve kerülnek felépítésre. A töltéskoronán a kerékpárút megmarad, sőt újjáépül. Ez szolgál majd a gát fenntartási útjaként is.

Környezetbarát és biztonságos megoldás: mobil árvízvédelmi fal

A megvalósítás mikéntjét tekintve a Fővárosi Önkormányzat a természetbe való lehető legkisebb beavatkozást igénylő, lakosságbarát megoldásban gondolkodott. A kedvező városképi megjelenés és a környezetbe illeszkedés érdekében, a megerősített pünkösdfürdői töltés tetején a maximális védekezési magasságot mobil árvízvédelmi fallal fogják biztosítani. A mobil árvízvédelmi fal könnyűfém függőleges oszlopokból és vízszintes betétgerendákból áll, mely szükség esetén felállítható, majd az árvíz levonulása után a helyszínről elszállítható.

A mobil árvízvédelmi falak szerte Európában számtalanszor bizonyítottak, Németországban és Ausztriában is igen népszerű árvízvédelmi megoldásnak számítanak, sőt hazánkban is évek óta hasonló mobilfal védi Szentendrét az árvizektől. A pünkösdfürdői védmű esetében a mobilfal felállítására csak rendkívüli árvizek idején kerül majd sor. Normál vízállás mellett a mobilfal elemei biztonságos raktárakban pihennek. De még átlagos árvízszintek esetén is a földgát és a vasbeton ülőfal együttesen elegendő a védelemhez. A mobilfal felállítására várhatóan tehát csak ritkán lesz szükség, de akkor nagyon!

A helyszíni előkészületek megkezdődtek: a lakosság türelmét kérik

A pünkösdfürdői töltés mentén egyelőre a gáterősítési munkálatok előkészítő lépései kezdődtek meg a napokban. Ez azt jelenti, hogy a kivitelező Swietelsky Építő Kft. Környezetvédelmi és Vízépítési Üzletága elvégzi a szükséges földmérési feladatokat, és a helyszínre szállítja, ott pedig ideiglenesen letárolja a későbbi kivitelezéshez szükséges eszközöket és anyagokat.

Elsősorban olyan nagy méretű acéllemezek (szádlemezek) helyszínre szállításáról van szó, melyeket az építkezés során a szakemberek függőlegesen a földbe fognak majd süllyeszteni. A föld alatt így kiépülő ún. szádfal és a vasbeton alap fogja biztosítani a gát stabilitását és megakadályozni a föld alatti vízszivárgásokat a Duna felől a lakott területek felé. Komoly biztonságot nyújtó mérnöki létesítményről lévén szó, jelentős mennyiségű, mintegy 2200 tonna acéllemez kerül majd a föld alá. Ezeket a következő hetekben napi 4-5 kamionfordulóval fogják a helyszínre szállítani.

Odafigyelve dolgoznak és minden véletlen károkozást kijavítanak

A szállítást végző gépkocsivezetők és a kivitelező cég rakodást végző munkatársai mindent megtesznek, hogy a környéken lakókat a lehető legkisebb mértékben zavarják. Az ideiglenesen megnövekedő forgalomból adódó átmeneti kényelmetlenségek elkerülhetetlenek. Helyenként sajnos az útburkolat vagy a füves részek kisebb károsodása még a legnagyobb gondosság mellett sem zárható ki teljesen.

Az árvízi biztonság megteremtése közös érdek, az ideiglenes kellemetlenségekért a beruházó és a kivitelező ezúton is a lakók türelmét és megértését kéri.

Fontos tudni, hogy a kivitelező szakemberei az érintett közterületekről és ingatlanokról előzetesen fényképes és videókamerás állapotfelmérést készítettek. Amennyiben a rögzített állapothoz képest bármilyen károsodás történne, úgy a munkálatok befejezését követően a kivitelező köteles az eredeti állapotnak megfelelő javításokat és helyreállításokat maradéktalanul elvégezni.

Jelenleg tehát a pünkösdfürdői munkálatok előkészítése zajlik, várhatóan ez év végéig. A tényleges kivitelezés megkezdésével kapcsolatos tudnivalókról a beruházó és a kivitelező később tud tájékoztatást adni. A pünkösdfürdői előkészületekkel és a kivitelezés ezen szakaszával kapcsolatban a lakossági észrevételeket vagy kérdéseket a punkosdfurdo@enviroduna.hu címen fogadják.

Mobil árvízvédelmi fal védte meg Szentendre belvárosát 2013-ban
A mobil árvízvédelmi fal az ausztriai Grein városában is helyt állt 2013-ban
A pünkösdfürdői védmű látványterve játszótérrel és a felállított mobil árvízvédelmi fallal – a Duna felől
A pünkösdfürdői védmű látványterve sportpályával és a felállított mobil árvízvédelmi fallal – a védett oldal felől