Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Régészeti feltárás a „Barát-patak torkolat és környezetének fejlesztése” elnevezésű projekt területén

2022. május 11., 17:55

Áprilistól folynak a Budakalász és Budapest III. kerületének határán található Barát-patakon a régészeti szakfelügyeleti munkák, mivel a kivitelezés során épületmaradványok kerültek elő. A teljes felületű régészeti feltárás miatt a mérnök a kivitelezési munkákat határozatlan időre felfüggesztette.

Április elején a „Barát-patak torkolat és környezetének fejlesztése” elnevezésű, projekt kivitelezése során a kivitelező régészeti objektumokat talált a munkaterületen, ezért haladéktalanul értesítette az örökségvédelmi hatóságot (Pest Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály Örökségvédelmi Osztály).

A munkaterületen ezt követően megkezdődtek – régészeti szakfelügyelet keretében – a bontó munkálatok, hogy meghatározhatóak legyenek a helyszínen fellelhető régészeti emlékek. Ebben az időszakban a kivitelezési munkák csak a régészeti megfigyeléssel nem érintett területen folytak.

Május 4-én az örökségvédelmi hatóság szakemberei helyszíni bejárás során megállapították, hogy a munkaterületen 1,7-2,2 méter magasságú, késő középkori épületmaradványok, továbbá őskori gödörobjektumok találhatóak. Az előkerült jelenségek jellegéből adódóan teljes körű feltárás végzését rendelték el.

A régészeti feltárás szükségessége miatt a mérnök május 4-én a kivitelezési munkákat határozatlan időre felfüggesztette.

A projekt kivitelezője a Gát utca lezárt szakaszát határozatlan időre visszaadja a közforgalom részére, a Gátőr utca M0-ás felőli részén a betongyámos lezárást helyreállítja. Tekintettel arra, hogy a térségben a kivitelezési forgalom megszűnik, így a beközlekedő utak karbantartását és locsolását is felfüggeszti a kivitelező.