Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Rendben lezajlott a 2022-es lomtalanítás a harmadik kerületben

2022. július 7., 11:19

Köszönjük a BKM – FKF Hulladékgazdálkodási Divízió és Köztisztasági Divízió, valamint Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet munkáját, természetesen az itt élők szíves együttműködését is.

A Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója a lomtalanítás során naponta átlagosan 20 célgéppel dolgozott a kerületben, munkatársaik a 11 nap alatt több mint 2100 tonna lomhulladékot szállítottak el.

A lomok elszállítását követően az FKF Köztisztasági Divízió munkatársai mind a tizenegy körzetben kézi és gépi erővel végezték el az utótakarítást.

Az útburkolatot naponta átlagosan 4–6 úttisztító célgép takarította, emellett 4 további hulladékszállító jármű vett részt a kerületi takarításban mintegy 300 üzemórában.

A napi 20–25 fő kézi útgondozó munkatárs a járdák, zöldterületek megtisztítását végezte el. Ennek során célgépeik az úttestről 85 tonna hulladékot, a kézi útgondozóik pedig további 20 tonna egyéb hulladékot szedtek össze és szállítottak el.

Fontos megjegyezni, hogy az ingatlan előtti terület és a járdaszakasz megtisztítása a lomtalanítást követően is az ingatlan tulajdonosának, üzemeltetőjének, használójának a feladata.

Kollégáink felhívták a figyelmet rá, hogy az elmúlt években rendszeresen előfordul, így az idén is, hogy többen a lomtalanítás, a kihelyezés lezárását követően is kipakolnak lomokat – az idei évben 10 köbméter utólag kitett nagydarabos lomot kellett elszállítaniuk munkatársainknak.

 

Szeretnénk megköszönni a lakosság együttműködését és az alapvetően fegyelmezett, szabályszerű lomkihelyezést. Bár évről évre előfordul, hogy több helyen nem a megfelelő időben helyezik ki a lomokat, és sokszor olyat is kitesznek az itt élők, amit a szabályok tiltanak, összességében rendben és gördülékenyen zajlott a harmadik kerületben a lomtalanítás.

 

Köszönjük munkatársaink erőfeszítéseit és helytállását, Önöknek pedig az együttműködést.

Kérjük, tekintsék meg Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet VIDEÓJÁT.

További fontos tudnivaló, hívja fel a figyelmet az FKF, hogy a budapesti háztartások a lomhulladéktól nemcsak az arra kijelölt lomtalanítási napon válhatnak meg, hanem azok az egész év során leadhatók az FKF alábbi hulladékudvaraiba beszállítva, előzetes időpontfoglalást követően, alkalmanként 150 kg, egy évben maximum 1200 kg mennyiségig:

  • 1151 Budapest, Károlyi Sándor u. 166.
  • 1186 Budapest, Besence u. 1/a.
  • 1225 Budapest, Nagytétényi út 335.

A lakásfelújítások során keletkező építési és bontási törmelék (sitt) is egyes kijelölt hulladékudvarokban adható le, ennek részleteiről minden információ elérhető a www.fkf.hu oldalon.

A hulladékudvarokban ezen kívül egész évben lehetőség van leadni elkülönítetten gyűjtött veszélyes, speciális kezelést igénylő, valamint csomagolási hulladékfajtákat, úgy mint papírt, fémet, műanyagot, hungarocellt, üveget, fénycsövet és világítótestet, elektromos és elektronikai hulladékokat, fáradt és étolajat, használt ruhát stb.

Fontos, hogy a hulladékudvarok szolgáltatásait kizárólag budapesti lakosok vehetik igénybe a szükséges igazolások (érvényes budapesti lakcímkártyával történő címigazolás, továbbá utolsó időszaki hulladékszállítási díjbefizetést igazoló csekkszelvény vagy átutalási igazolás, vagy társasházi lakos esetében közös képviselői igazolás annak befizetéséről) bemutatását követően, hulladékfajtánként meghatározott napi és éves limitig.

A hulladékudvarok elérhetőségéről, nyitvatartásáról és az egyes hulladékudvarokban leadható hulladéktípusokról, valamint a leadás feltételeiről minden esetben tájékozódjanak a www.fkf.hu weboldalon.

Ezen felül mellett minden budapesti lakosnak lehetősége van arra, hogy a feleslegessé vált, de más számára még használható (eredeti funkcióját betöltő, nem szennyezett), nem hálózati árammal működő tárgyait, bútorait nyitvatartási időben ingyenesen leadja az FKF két Szemléletformáló és Újrahasználati Központjában (1151 Budapest, Károlyi Sándor utca 166. és 1186 Budapest, Besence utca 1/A.).