Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Rendkívüli szülői értekezlet a kábítószer-ellenes világnapon

2019. július 6., 11:34

Óbuda-Békásmegyer Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma rendhagyó szülői értekezletet tartott a kábítószer ellenes világnap alkalmából. Erre elsősorban a kamaszok szüleit várták, hogy szakemberektől informálódhassanak a drogokkal, drogfogyasztással kapcsolatban, továbbá megismerhessék a kerületi intézmények programjait, amelyek a szenvedélybetegségek megelőzését és visszaszorítását célozzák.

A nemzetközi világnap alkalmából előadásokat és rendhagyó szülői értekezletet szervezett Óbuda-Békásmegyer Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma az Esernyős Szindbád termében. Az rendezvényt Kelemen Viktória alpolgármester asszony nyitotta meg.

32 évvel ezelőtt az ENSZ-közgyűlés arról döntött, hogy június 26-át a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napjává nyilvánítják, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a kábítószer-fogyasztás veszélyeire, a drogkereskedelem elleni harc fontosságára.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) területi irodáin keresztül emberek millióit mozgósítja a nap megtartására. A kampány célja, hogy információt nyújtson, különösen a fiataloknak a kábítószer-fogyasztás egészségre káros hatásairól, felhívja a figyelmüket egészségük megóvásának fontosságára.

Óbuda-Békásmegyer Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma (KEF) erre a napra mind a fiatalok, mind a szülők számára releváns előadásokkal készült.

Az első előadás a drogmegelőzési és koordinációs feladatok jelenlegi helyzetéről szólt, amelyet Kimmel Zsófia, az EMMI Egészségügyért felelős Államtitkárság Népegészségügyi Főosztályának vezetője adott elő.
Józsa Marianna, a Szent Margit Rendelőintézet Egészségfejlesztési Irodájának (EFI) vezetője a kerületi  Iroda prevenciós tevékenységét és szolgáltatási palettáját mutatta be. Ehhez kapcsolódóan András Felícia, az EFI-LEK programszervezője és  Simon Gábor, EFI -LEK programfelelős a 3D Pedagógusfelkészítés címmel tartott előadást, amely a Dohányzás- Drog-Deviancia, az iskolai mentális egészségfejlesztés keretein belül zajlik a kerületi iskolákban.
Bleszkánné Kiss Ildikó, az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ intézményvezetője, az Intézmény drogmegelőzési és prevenciós lehetőségeiről beszélt.
Végül, de nem utolsó sorban a legkisebbek szüleinek különösen érdekes programról számolt be Folmeg Balázs, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Játszva Megelőzni Program szakmai vezetője, aki részletesen bemutatta a játszótereken folyó alternatív prevenciós lehetőségeket a jelenlévőknek.

Az előadásokat követően „Drog! – Kérdés?” címmel rendhagyó szülői értekezletet tartottak, ahol a szülők kötetlen beszélgetés formájában Trenkáné Csom Henrietta címzetes rendőr alezredestől, a BRFK iskolai bűnmegelőzési tanácsadójától kaphattak választ kérdéseikre és hasznos információkat a fiatalok kábítószerektől való megóvására.