Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Részleges méhészeti zárlat van a kerületben

2016. szeptember 11., 08:00

A fertőző betegség miatti zárlat ideje alatt tilos a mézelő méhek, termékeik, a velük érintkezésbe került eszközök elszállítása, méhek beszállítása.

A Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatalának járási főállatorvosa mézelő méhek nyúlós költésrothadása miatt 2016. augusztus 17-től meghatározatlan ideig községi zárlatot rendelt el Budapest Főváros III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának közigazgatási területén.

A zárlat az alábbi területeket érinti: RÉSZLEGESEN
Budapest II.-III. kerület közigazgatási határa- Bécsi út – 10-es elkerülő út – Budapest közigazgatási határa által bezárt területre.

A fertőző betegség miatti zárlat ideje alatt tilos a mézelő méhek, termékeik, a velük érintkezésbe került eszközök elszállítása, méhek beszállítása. Vándorméhészek letelepedése nem engedélyezhető. A zárlat enyhítéséről, vagy későbbiekben történő feloldásáról a járási hivatal fog intézkedni.

A nyúlós vagy amerikai költésrothadás a mézelő méhek baktériumos megbetegedései közé tartozik. Mint nagy gazdasági kárral járó betegség, bejelentési kötelezettség alá tartozik. A kórokozók terjedése összefüggésben lehet a mézelő méhek illetve a fertőzött méz nemzetközi kereskedelmével. A nyúlós (amerikai) költésrothadás a fedett fiasítás betegsége, melyet a Paenibacillus larvae (White) okoz. A fertőzött lárvák elpusztulnak, majd maradványuk sűrűn folyó, nyúlós anyaggá alakul. Ezután beszárad és a sejt alján tapadó fekete „pörkké” alakul. A beszáradt pörköket a tisztogató méhek nem képesek eltávolítani. A nyúlós költésrothadás jelentős károkat képes okozni. A spórák nagyon ellenállóak, fertőzőképességük akár több évtizedig is fennmaradhat.

Betegség lefolyása, terjedése:

A betegség bármikor felléphet. Kifejlett méhek nem betegszenek meg soha, de nem biztosíték arra hogy fertőzést ne kapjanak. Általában sokszor a legerősebb család fertőződik meg először, mert ezek a családok találják meg és rabolják ki a betegségtől legyengült családokat. De a tisztogatástól nem tudják megvédeni magukat a betegség ellen.

A tisztogató méhek szájszerveire tapadt spórák révén terjed álcáról-álcára. Az elpusztult fiasítás helyére az anya nem rak le petét. A család megfogyatkozik, a fiasítás hézagossá válik, majd takaróméhek nélkül marad, végül a család összeroppan. Hordástalan időben és emberi beavatkozás nélkül az erős családok elrabolják mézkészletüket és a betegség szétterjed. A mézet elraktározva fordul elő, hogy csak jóval később tőr ki a betegség

Fertőzési forrás lehet a fertőzött műlép, sonkoly, méz, szerszámok, az ismeretlen eredetű méhészetből származó eszközök.

A végső diagnózist laboratóriumi vizsgálattal lehet felállítani.

A betegség megszüntetése:

– fertőzött családok elégetése

– fertőzött kertetek elégetése

– kaptárak lánggal való fertőtlenítése (alapos munkával), majd rendszeres vizsgálatát

– a befogott rajokat műlépre való helyezését, mivel kiépítik a keretet, ezzel csökkentik a fertőzést.

Jelen esetben a hatósági állatorvos és a méhegészségügyi felelős a beteg családokat égetés útján felszámolta, az eszközöket megsemmisítették.

A főváros budai oldalán új, betegséggyanús állomány került a szakemberek látóterébe, ezért amennyiben a laboratóriumi vizsgálat pozitív eredményt hoz, újabb zárlat elrendelésére is sor kerülhet.