Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

„Segítsd, ne büntesd” – Június 26. a kábítószer elleni küzdelem napja

2022. június 26., 06:50

Óbuda-Békásmegyer Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma (KEF) idén is ülésezett a kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napja alkalmából, a június 21-i eseményt élőben közvetítettük az önkormányzat Facebook-oldalán.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala minden évben megfogalmazza a kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napjának (pontosabban a kábítószerrel való visszaélés és az illegális kereskedelem elleni küzdelem nemzetközi napjának) aktuális témáját, üzenetét. Az idei: „Addressing drug challenges in health and humanitarian crises” (a kábítószerrel kapcsolatos kihívások egészségügyi és humanitárius válsághelyzetekben).

A KEF június 21-i szakmai találkozóját dr. Kiss László polgármester, KEF-elnök nyitotta meg, ezt követően Sárosi Péter emberi jogi aktivista és drogpolitikai szakértő, a Drogriporter alapító szerkesztője előadását hallgathatták meg a résztvevők. Beszédében hangsúlyozta: hosszú ideje igyekeznek minden fórumon hangot adni annak, hogy a „segítsd, ne büntesd” elve mennyivel hatékonyabbnak bizonyul a drogproblémák kezelésében bármi másnál. A szakember kiemelte: kutatások sokasága bizonyítja, hogy ha azokat az erőforrásokat – vagy akár egy részüket –, amelyeket az egyes országok büntetésre, büntetés-végrehajtásra, elrettentésre fordítanak, a megelőzésbe és a támogatásba fektetnék, sokkal eredményesebbek lennének hosszú távon.

A hazai gyakorlat is az, ahogy egy friss vizsgálat alátámasztja, hogy a sokszorosát költi az állam drogkérdésben büntetésre és bűnüldözésre, mint amennyit kezelésre, megelőzésre, ártalomcsökkentésre fordít, mondta el Sárosi. A szigorú büntetések nem érik el azt a célt, hogy a különféle tudatmódosító szereket kevesebben próbálják ki és kevesebben használják világszerte. „Egyre több szakember álláspontja az, hogy a drogmentes világ nem fog eljönni”, így az erre irányuló erőfeszítések helyett érdemes a kábítószer-fogyasztás kezelését új alapokra helyezni, és a megelőzésre, a támogatásra koncentrálni.

„Senki sem szeretne drogfüggő lenni. Ma már tudjuk, hogy a függőség összetett dolog, rendkívül komplex összetevői vannak, és nem csupán a kábítószer okozza. Összefoglalóan azt mondhatjuk, hogy a drogfüggőség sikertelen válasz a szenvedésre. Minél több sérülést és fájdalmat cipel valaki, minél kiszolgáltatottabb, annál nehezebben tud megbirkózni a függőségével” – magyarázta Sárosi. Drogprevenciós szakemberekkel készített interjúkból egyértelműen kiderült, hogy legtöbb esetben nem is a különféle tudatmódosítók okozta ártalmakról szükséges fiatalokkal beszélgetni, hanem csupán az érzéseikről, a félelmeikről. Túlhajszoltak, rengeteg bizonytalanság feszíti őket, és nincs lehetőségük az érzéseikről őszintén beszélni. Szemléletváltásra lenne szükség, hangsúlyozta Sárosi Péter, és több kompetens szakemberre és segítőre, akik a fiatalokkal, az érintettekkel foglalkoznak.

A prevenció kezdete rögtön a születés utáni időszak, emelte ki előadásában. „A legtöbb trauma ekkor, kisgyerekkorban éri az embereket, az élet első öt évében.” Egy Nobel-díjas chicagói közgazdász kiszámolta, hogy minden egyes dollár, amelyet az első öt évben támogatásra fordítanak – a szülők segítésére, tehermentesítésére, anyagi-érzelmi biztonságára, képzésére, felvilágosítására –, az tizennégyszeres megtérülést mutat később. Például a kábítószer-függőség vagy a bűncselekmények megelőzése terén. „Ez tehát messze a leghatékonyabb. Ha abba fektetünk, hogy a fiatalok támogató, gondoskodó környezetben éljenek és nőjenek fel.”

Visszatérve a világnapra megfogalmazott aktuális üzenetre: egészségügyi és humanitárius válsághelyzetekben kiemelten fontos figyelnünk a sérülékeny csoportokra, a megelőzésre és az ártalomcsökkentésre, hogy a kiszolgáltatottság és az instabilitás okozta nehézségekből ne kerekedjenek további súlyos nehézségek. A koronavírus-járvány alatti és utáni időszak kihívásai, az ukrajnai háború elől menekülő százezrek problémái rengeteg feladat elé állítják a szakmában dolgozókat.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat számos módon igyekszik segíteni a prevenciót. Ahogy beszédében dr. Kiss László polgármester is felhívta rá a figyelmet, önkormányzatunk egyebek mellett áldozatvédelmi és drogprevenciós szabadulószobát üzemeltet, amely nemrég elnyerte a legjobb önkormányzati gyakorlatoknak járó címet.

A KEF-ülést ezúttal rendhagyó színházi produkció zárta, a Huszonhetesek társulat Drog & Rock című drogprevenciós, zenei-színházi előadása.