Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Sikeres az elektronikus befizetési rendszer az étkeztetésben

2016. március 24., 12:36

Új, modern rendszer támogatja a közétkezetés adminisztrációját Óbudán, márciustól sorban állás nélkül, bankkártyával vagy átutalással is fizethető a gyerekek ebédje, és online intézhető a lemondás is.

A szülők igényeire reflektálva az önkormányzat elindította az elektronikus fizetési lehetőségeket is magában foglaló közétkeztetési rendszert. A program március 1-jétől lehetőséget nyújt a szülők számára, hogy sorban állás és készpénz használata nélkül fizessék gyermekeik számára az óvodai és iskolai érkeztetést. Az elektronikusan kiállított és letölthető számlák bármikor könnyen hozzáférhetőek.

A kerületi óvodákban és iskolákban több mint 12 000 fő számára kell biztosítani a közétkeztetési szolgáltatások lehetőségét, ezt 8000 fő igénybe is veszi. Az új rendszer bevezetésének első két hetében mintegy 3500 szülő választotta az elektronikus fizetési és adminisztrációs lehetőséget. Ők már email postafiókjukon keresztül, illetve az online felület használatával naprakészen rendelkezhetnek a gyermekeik étkeztetéséhez kapcsolódó minden információval. Nagyrészük banki átutalással, illetve bankkártyával fizeti az érkezések térítési díját. A bankkártyával történő fizetés esetén az Önkormányzat átvállalja a tranzakciók költségeit, így ez a kényelmi lehetőség nem növeli a fizetendő összeget.

A most bevezetett komplex rendszer nem csak az elektronikus fizetést teszi lehetővé, hanem április 1-jétől már a megrendelések és esetenként az étkezés alkalmankénti lemondása is e felület használatával, az egyedi igényeknek megfelelően történhet, a program által felkínált lehetőségek kiválasztásával.

Az Önkormányzat a jogszabályi változásoknak megfelelően számos gyermek részére biztosít ingyenes étkezést. Az ő esetükben az étkezés lemondásának elmaradása jelentős többletköltséget okoz az önkormányzat számára. További kiadást jelent az is, hogy ilyenkor még az állami normatíva „lehívására” sincs lehetőség, ez a tétel is az önkormányzatot terheli. Az indokolatlan kiadások minimalizálása érdekében került bele a regisztrációkor kötött szerződésbe az a kikötés, hogy amennyiben az ingyenesen étkező, hiányzó gyermek étkezését a szülő nem mondja le, úgy annak költsége a szülőt terheli.

A fenti számok azt mutatják, hogy a szülők körében népszerű az elektronikus befizetés, a rendszert üzemeltető KSZKI az igénybevevők számának további bővülésével számol a jövőben.

A KSZKI munkatársai ezúton is köszönik a kezdeti nehézségek megértő kezelését a szülők részéről.

További információ a www.kszki.hu weboldalon.