Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Snoezelen relaxációs szobával gazdagodott az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ

2020. október 8., 15:22

A Graphisoft Park Cégcsoport másfél millió forintos támogatásával valósult meg az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központban a Snoezelen szoba kialakítása, melynek hivatalos átadójára az intézmény 60. születésnapján, idén szeptemberben került sor.

A Snoezelen vagy multiszenzoros környezet terápiát az 1970-es években, Hollandiában fejlesztették ki értelmileg akadályozottak számára. A “snoezelen” szó a holland “snuffelen” (felkutat, feltár) és a “doezelen” (szendereg) szavakból ered. A Snoezelen szoba meleg, biztonságos, harmonikus, esztétikus, nyugalmat árasztó környezetet biztosít, ahol több érzékszerv stimulálása valósulhat meg különböző ingerek: fény-, szín- és hanghatások, zene és illatok által. A Snoezelen terápia nagy előnye, hogy tanulás nélkül, pozitív, kellemes élmények átélésével fejleszt, miközben örömet és nyugalmat ad.

Az intézménnyel együttműködési megállapodásban lévő Tájoló Szociális Egyesület elnöke, Sarudi Károlyné szerint ez a terápia különösen nagy jelentőséggel bír a középsúlyos értelmi fogyatékossággal és autizmussal élő fiatalok körében, hiszen egyszerre szolgálja számukra a pihenést és a fejlődést.

A Snoezelen szoba légköre oldja a félelmeket, a feszültséget, segíti az interakciók kialakítását, ami autista egyének esetében kiemelten fontos. A nyugalmat adó környezetben könnyen felismerhető és feldolgozható ingerek – fények, illatok, hangok, anyagok – segítségével kellemes élmények átélésére van módja az ellátottaknak.

Valamennyi eszköz a speciális igényeket szolgálja. A látást lámpák, világítóeszközök, úszó- és lebegő formák segítik. A hallást lágy zene, a szaglást különböző aromaterápiás eszközök (illataromák) stimulálják. Az agy érzelmi egyensúlyért felelős központját (a pihenést, ellazulást) a vízágy segíti, míg a tapintást a különböző anyagok stimulálják.

A szoba gazdag ingeráradatot, meghitt és stresszmentes atmoszférát biztosít, így teljes biztonságot nyújt a fiataloknak.

Kocsány János, a Graphisoft Park cégcsoport ügyvezető igazgatója a támogatással kapcsolatban elmondta: „kerületi vállalkozásként nagy örömmel támogattuk a Snoezelen szoba kialakítását az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központban. Bízunk abban, hogy ez a hazánkban nagyon ritka terápia hozzájárul a gondozottak fejlődéséhez, és életminőségük jelentős javulásához.”

Ezt megerősíti egy szülő véleménye is, aki a következőket fogalmazta meg: „Ez a szoba nagyon sok olyan lehetőséget rejt magában, ami a fogyatékkal élő emberek mindennapjait megkönnyíti. Lányom a napi használat óta láthatóan nyugodtabb, kevésbé stresszes. Kommunikációja nyitottabb lett, az általa kedvelt szabadidős elfoglaltságban (rajzolás, színezés) pedig sokkal kreatívabb. Saját elmondása szerint a Snoezelen szobában meg tud nyugodni, mert finom illatok vannak, és nagyon jól érzi ott magát.”

Az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatás Központ 60 éve biztosít nappali ellátást, illetve munkalehetőséget fogyatékos és pszichiátriai beteg személyek számára. Az intézmény történetéről és munkájáról mindent megtudhatunk a 60. születésnap alkalmából készített kiadványukból, melyben sok archív kép és dokumentum is megtalálható.