Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Sok és sokféle értékes ételt osztottunk – Élelmiszer-adományozás Óbuda-Békásmegyeren 2020-ban

2021. február 17., 10:21

Kerületünkben a szociális munka egy szelete az élelmiszer-adományozás. Ezúttal azt számoltuk össze, hogy a Magyar Élelmiszerbank Egyesület mennyi adománnyal támogatta az Óbuda-Békásmegyeren élő, nehezebb helyzetben lévő lakosokat.

Kerületünk szociális szakemberei többféle forrást is felkutatnak, hogy segíteni tudják a gondozottakat. Az önkormányzattól kapott rendszeres támogatás, illetve az egy-egy alkalomhoz kötődő – ilyen volt például a polgármesteri hivatal kezdeményezte karácsonyi gyűjtés – mellett az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ (ÓCSTGYVK) cégekkel, kerületi intézményeinkkel és civil szervezetekkel is együttműködik. A Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel már több éve együtt dolgoznak a minél hatékonyabb megsegítés érdekében.

Az elmúlt évben az ÓCSTGYVK részére a Magyar Élelmiszerbank Egyesület 37 780.117 Ft értékben 40 334 kg élelmiszert adott át. Ebből 37 839 kg adományt áruházi élelmiszermentésből, 2945 kg adományt pedig az egyesület raktárából kaptak.

De mit is jelent az áruházi élelmiszermentés? A keletkezett portékafelesleg, illetve a közeli lejárati idejű – de még mindenképpen fogyasztható – termékek rövid időn, jellemzően egy napon belül eljutnak a nélkülözőkhöz.

„Nagyon sok és sokféle értékes élelmiszert oszthatunk így ki a kerületben – mondja Bleszkánné Kis Ildikó szakmai vezető, aki többek között az ÓCSTGYVK intézményeiben az adományosztásért felel. – Hús- és tejtermékek, édességek, pékáruk éppúgy vannak a csomagban, mint zöldségfélék. Az élelmiszerbank raktárából pedig későbbi lejárati idejű vagy tartós élelmiszerek, konzervek érkeznek. Az ellátottak körét mindig családsegítő munkatársaim határozzák meg nagyon szigorú szakmai szempontok szerint.”

Az ÓCSTGYVK 560 ellátottja számára a szervezet által 2020-ban eljuttatott élelmiszerek fejenként 67 706 Ft értékű támogatást és 72,3 kg élelmiszer-adományt jelentettek.

Az élelmiszerbank családi tanácsadónk mellett az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztató Központtal is együttműködik. A tavalyi évben itt az ellátottaknak összesen 3636 kg élelmiszer-adományt adtak át.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és kollégáinak, önkénteseinek köszönjük, hogy hozzájárulnak kerületünk nehezebb helyzetben lévő lakóinak a mindennapjait könnyebbé tenni. Ezzel az önkormányzat munkáját is nagyban segítik, támogatják.