Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Soron kívüli gyermekszemészeti rendelés a Szent Margit Rendelőintézetben

2019. szeptember 24., 11:40

A Szent Margit Rendelőintézet Vörösvári úti Szakrendelőjébe a szemészeti szakrendelésre szeptembertől soron kívül, közvetlenül adhatnak időpontot Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálatának területi védőnői. A vizsgálatra azokat a 5 év alatti gyermekeket küldhetik el a védőnők, akiket a státuszvizsgálatok során kiszűrtek.

A két egészségügyi szolgáltató együttműködése alapján szeptembertől havonta egy külön rendelési időben fogadják a Vörösvári úti szemészetre a védőnők által előjegyzett gyermekeket. Az életkorhoz kötött védőnői szűrővizsgálatok alkalmával az érzékszervek vizsgálata során a látásélességet, színlátást is szűrik a gyermekeknél, emellett minden III. kerületi Védőnői Tanácsadó rendelkezik a térlátás vizsgálatára egy ún. sztereó (LANG) teszttel, amivel a tompa látás és a rejtett kancsalság gyanúja is felismerhető. A védőnők a szűrést követően – azoknál a gyermekeknél, akiknél eltérést találtak – a szülők számára mostantól közvetlenül tudnak időpontot adni Dr. Hatos Emília szemész főorvos külön e célra fenntartott rendelésére, amely segítségével mostantól még gyorsabban kerülhetnek szakvizsgálatra a látásproblémával kiszűrt gyermekek.

A védőnők egy védőnői szemészeti beutalót állítanak ki a Szemészeti Szakrendelő számára, amelyen jelzik az általuk észlelt elváltozást. Így a szakrendelésen célzottan tudnak a jelzett problémával kapcsolatban további műszeres vizsgálatokat végezni. A vizsgálat – a gyermek vagy a szülők szemészeti szempontból fennálló kockázati tényezőinek megléte esetén – akár csecsemőkorban is indokolt lehet. Jellemzőbb azonban, hogy 2-3 éves kor után, illetve óvodáskorban válik szükségessé az esetleges tompa látás, más kórképek mielőbbi felismerése, időben történő kezelése céljából.

A vizsgálattal kapcsolatos igényét a szülő is jelezheti a területileg illetékes védőnője felé a gondozás során megismert elérhetőségeken keresztül. A védőnői beutalót és az időpontot is a gyermek védőnőjétől kérhetik. További kérdés esetén az Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálatának Központjánál érdeklődhetnek a kozpont@obudaivedonok.hu e-mail címen.