Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Sorsfordító napunkra és hőseire emlékeztünk

2016. október 22., 19:25

A nemzeti forradalom és szabadságharc kitörésének 60. évfordulóján, a Magyar Szabadság Évében a Szent Péter és Pál Főplébánia-templomnál főhajtással, koszorúkkal tisztelegtek a hazáért vérüket ontók emléke előtt.

imageÓbuda-Békásmegyer Önkormányzata ünnepi megemlékezésén Bús Balázs polgármester beszédében úgy fogalmazott: “Amint arra az alaptörvényünk betűje is utal: mai szabadságunk az 1956-os forradalomból sarjat ki valóban azokon az őszi napokon Magyarország jobbik énje felülkerekedett a mégoly szilárdnak is hitt erőszak rendszerén. Egyedül álltunk a nemzetközi színtéren, s csak néhány óvatos gesztus tanúskodott arról, hogy küzdelmükben nem vagyunk egyedül.

A kerület vezetője felidézte, hogy a lengyelek szerepvállalása ezek közül is kiemelkedett. Mint ismeretes a magyarok iránti segítő készség leginkább a véradásban mutatkozott meg. Több mint 4000 lengyel csatlakozott a kezdeményezéshez. De a lengyel városok utcáin és terein a magyarok megsegítésére kihelyezett ládák is hamar megteltek adományokkal.

Az akkori harcokban óbudaiak is részt vettek, akik számára sem a derű és a dicsőség napjai voltak a forradalom és szabadságharc napjai, sokkal inkább a helytállásé. Az utána következő hónapok és évek fényében pedig mai ünnepünk is inkább jelent megnyugvást, mint elégtételt. A forradalom örökségére akkor lehetünk méltók, ha győzelmes pillanatok mellett a hőség és családjaik fájdalmát, megalázottság is magunkénak érezzük. – emlékeztetett a polgármester.

Végezetül Albert Camus 1957-ben lejegyzett gondolatával összegezte a beszédében megfogalmazott gondolatokat: A magára maradt Európában csak úgy maradhatunk hívek Magyarországhoz, ha soha és sehol el nem áruljuk, amiért a magyar harcosok életüket adták, és soha, sehol – még közvetve sem – igazoljuk a gyilkosokat.”

imageAz ünnepi beszéd után főhajtással, az emlékezés virágaival és mécsest gyújtva összesen 25 országos és kerületi szervezet képviselője, valamint számos helyi polgár tisztelgett ’56 hősei emléke előtt.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata nevében Bús Balázs polgármester, dr. Pappné dr. Nagy Judit és Puskás Péter alpolgármesterek, Kiss Anita jegyző helyezte el az emlékezés virágait, továbbá a kerület országgyűlési képviselője Kiss László és Varsó Bemowo kerülete nevében, Michał Grodzki polgármester helyezett el koszorút.