Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Szabálysértést követ el az, aki a háztartási hulladékát közterületen rakja le

2021. január 17., 12:57

Január első hetében mintegy 8 köbméter illegálisan lerakott hulladékot szállított el az önkormányzat köztisztasági csoportja. A hulladék származási helye valamennyi esetben megállapítható volt a hulladék átvizsgálásakor, a kollégák így minden esetben feljelentést tettek.

Az idei év első heteiben jelentős mértékben megnövekedett a közterületeken és a frekventált, központi helyszíneken is az illegálishulladék-kihelyezések száma és mértéke.

Óbuda-Békásmegyer Közterület-Felügyeletének Köztisztasági Csoportja az ellenőrzések során megállapította, hogy a kihelyezett hulladékok döntő többségében lakásfelújításból származó építési törmelékből, valamint kisebb részben kommunális hulladékból állnak.

A vonatkozó törvény értelmében, aki települési hulladékot a közterületen engedély nélkül lerak, köztisztasági szabálysértést követ el, amelynek következménye akár 150 ezer forintig terjedő szabálysértési bírság is lehet!

Amennyiben az illegálisan lerakott hulladék valamilyen veszélyes anyagot is tartalmaz (elemet, festéket, vegyszert, hajtógázas flakont), bűncselekmény történik, amely akár öt évig (!) terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A kollégák az elmúlt időszakban öt helyszínről szállították el az illegálisan kihelyezett hulladékot: a Kiskorona utcából, a Zay utcából, a Zápor utcából, a Királyok útjáról és a Lángliliom utcából, összesen mintegy 8 köbméter mennyiségben. Mivel a hulladék származási helye a hátrahagyott papírokból, hulladékokból megállapítható volt, a kollégák minden esetben feljelentést tettek.

Óvjuk, védjük együtt a harmadik kerületet, vigyázzunk tisztaságára és szépségére!

Amennyiben valahol mégis illegálisan lerakott szeméttel találkoznak, vagy ennek gyanúját észlelik, kérjük, hívják éjjel-nappal elérhető diszpécserszolgálatunkat a 06 1 453-2618-as telefonszámon. Köszönjük szíves együttműködésüket!