Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Székely zászló lobog december elsején minden óbudai közintézményen

2018. december 1., 10:21

Száz éve mondták ki Erdély és a Román Királyság egyesülését. A lobogó kihelyezése felhívja a figyelmet arra, hogy az akkori történések és a be nem váltott ígéretek máig tartó jogfosztottságot eredményeztek a romániai magyar nemzetrész számára.

Az I. világháború befejezésének 100 éves évfordulójára és a magyar nemzet XX. századi kálváriájának kezdetére emlékezünk idén. Egy évszázaddal ezelőtt indult meg a történelmi Magyarország államtestének szétesése és a magyar nemzet 1/3-nak, mintegy 3,5 millió embernek idegen uralom alá kerülése. Sajnos a 100 évvel korábbi eseményeknek máig ható következményei vannak Magyarország és a határon túlra szakadt magyarság mindennapjaira.

Románia idén ünnepli centenáriumát az 1918. december 1-jén tartott gyulafehérvári román nagygyűlésnek, ami határozatban kimondta Erdély és a Román Királyság egyesülését. Ez a határozat számos olyan ígéretet tartalmazott, amely a román uralom alá kerülő más nemzetrészek jogainak biztosítására vonatkozott, azonban a magyar kisebbség azóta is közösségi önrendelkezési jogától megfosztottan küzd a megmaradásért a szülőföldjén.

A gyulafehérvári kiáltvány hangzatos alábbi szólamai miszerint: „az új román állam megalakításának alapelveiként a Nemzet­gyűlés kinyilvánítja a következőket: 1. A teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő nép számára. Minden nép saját kebeléből való egyének által saját nyelvén fog élni a közoktatással, közigazgatással és igazságszolgáltatással. Minden nép a hozzátartozó egyének számarányában képviseleti jogot fog kapni a törvényhozásban és az ország kormányzásában. 2. Egyenlő jogosultságot és teljes felekezeti szabadságot az ország összes felekezetének” egy évszázad elteltével sem teljesültek. A határozatban vállalt nemzetiségi, vallási és kulturális autonómiára, politikai önrendelkezésre, demokratikus jogokra vonatkozó ígéretek, az erdélyi magyarság számára fájdalmas módon sohasem kerültek megvalósításra.

a határozat felolvasása Gyulafehérváron

Az erdélyi és azon belül a székelyföldi magyar összetartozás szimbólumává vált a székely zászló, amelyet a romániai magyarság támogatásának és nemzeti összetartozásunk kifejezése szimbólumaként már eddig is sok magyarországi állami intézményre és hivatalra kitűztek.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata Bús Balázs polgármester kezdeményezésére, 2018. december elsején, szombaton − amely idén áthelyezett munkanap − az összes intézményére kihelyezi a lobogót.

A képen: Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere és Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere

 Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, Csíkszereda város testvértelepüléseként ily módon is szeretné kifejezni szolidaritását az erdélyi magyarsággal, illetve a székely nemzeti közösséggel. Külön öröm a számunkra, hogy ezen a hétvégén együtt lehetünk Csíkszereda város polgármesterével, Ráduly Róbert Kálmánnal, akit az önkormányzat vezetése felkért az Advent Óbudán 2018 rendezvénysorozat adventi koszorúja első gyertyájának meggyújtására december 2-án.