Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

“Széleskörű szociális rendszert működtet az önkormányzat”

2018. december 13., 12:04

Idei utolsó ülését tartotta mind az Óbudai Fogyatékosságügyi, mind az Óbudai Szociális Kerekasztal a Polgármesteri Hivatal tanácstermében. A szakértők előadásain a 2018-as eredményekről, újításokról és fejlesztésekről esett szó.

A kerekasztalok előtti köszöntőt Kelemen Viktória alpolgármester tartotta. Mint mondta: a kerületi intézményekben az együttműködés az alapja az elvégzendő feladatoknak.

Mivel az önkormányzat egy széleskörű szociális rendszert működtet, a témájukban egybevágó fórumokat egy napon tartják a Polgármesteri Hivatalban – mondta Dr. Gallóné Nagy Judit, a Szociális Szolgáltató Főosztály főosztályvezetője, a kerekasztalok kapcsolattartója bevezető beszédében, majd ismertette a meghívottakkal az ülés témáit.

A 2011-ben alakult Óbudai Fogyatékosügyi Kerekasztal azzal a céllal jött létre, hogy a kerületi fogyatékkal élők fejlesztését, ellátását térképezze fel, valamint hogy körbejárhatók legyenek azok a kérdések, amelyek a fogyatékkal élők életkörülményei érintik. Tagjai a fogyatékosokkal kapcsolatba kerülő és fejlesztésükben, ellátásukban fontos szerepet játszó állami, önkormányzati, civil szervezetek képviselői, a polgármesteri hivatal szakemberei.

A Fogyatékosügyi Kerekasztal első eladása a megújult Helyi Esélyegyenlőségi Programról szólt. Ezt 2013-ban fogadta el a képviselő-testület a vonatkozó jogszabályok értelmében, azonban rendszeresen felül is kell vizsgálni. Az előadók ismertették a Program lényegét, illetve a hozzá kapcsolódó adatgyűjtés részleteit. A következő előadó, Bleszkánné Kis Ildikó intézményvezető az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ Váradi utcai központjában nyílt Információs és Koordinációs Pont szolgáltatásairól beszélt. A Szociális Szolgáltató Főosztály munkatársa a pedig Befogadó Magyar Település pályázat részleteit ismertette, illetve a meghívottak megismerhették a helyi rendezvények akadálymentesítése céljából kötött stratégiai együttműködési megállapodás tapasztalatait is.

A szünet után az Óbudai Szociális Kerekasztal  előadásai következtek. A kerekasztal a kerületben működő szociális, karitatív, gyermek- és ifjúságvédelmi tevékenységet ellátó szervezetek, intézmények, öntevékeny csoportok, egyházi közösségek, lakóközösségek információs szakmai fóruma, amely 2005-ben alakult.

A fórum első előadásait az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. munkatársai tartották a Családbarát Önkormányzat Pályázatról, majd a Békásmegyeren zajló szociális városrehabilitációról. Bemutatkozott a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom óbudai csoportja, végül pedig a Szociális Szolgáltatástervezési Koncepció felülvizsgálatának tárgyalták meg a jelenlévők.