Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Szelíd harcművészek

2015. április 19., 05:16

Az Óbudai Jutsu Kai Kan SE versenyzői az évek során hozzászoktak a kemény edzésekhez. Elszántan, erejükkel nem takarékoskodva készülnek a versenyekre, szorgalmas munkájuk eredményeként minden erőpróbáról szakajtónyi éremmel térnek haza.

Pospischil TamásA közel negyventagú csapat Pospischil Tamás 7 danos főoktató vezetésével az Óbudai Kulturális Központ (ÓKK) egyik helyiségében kialakított tatamin sajátítja el a japán tradicionális harcművészet elemeit. Ezek a kilenc különböző harci ágazatok elegyéből állnak, tanulásukra nagy gondot fordítanak az oktatók.

Fontos az önvédelem

Az Indiából induló, Kínán át Japánba eljutó, majd itt kiteljesedő harcművészet hazánkban is igen népszerű, különösen a fiatalok kedvelik. Az ÓKK-ban folyó edzéseken negyvenfős gyereksereg vesz részt, de felnőtt versenyzők is erősítik a szakosztályt. Az oktatás anyagát Pospischil Tamás „mixelte”, melyben a cselgáncs, karate, aikido, kempo és japán testművészeti harcművészeti ágak kapnak szerepet. A sportág művelői körében elsősorban azért népszerű, mert erőt, ügyességet, bátorságot, gyors reflexeket fejleszt és nem utolsósorban önvédelemre tanít. Az edzéseken igen kemény gyakorlás folyik, a gyerekek meglepő aktivitással és fegyelemmel dolgoznak. Nincs mese, az edzők egy percre sem hagyják lankadni a tempót, mert tudják, csak a sokoldalú felkészítés hozhat sikert a versenyeken.

Ó. Jutsu Kai 018

Érmekből nincs hiány

Nem csoda, ha az egyesület minden versenyen kitűnően szerepel. Megszámolni is nehéz az utóbbi években szerzett érmes helyezések számát, az egyéni sikerek mellett csapatversenyben is az élmezőnyben szerepelnek. A Bicske Nemzetközi Vándorkupát például már három alkalommal is megnyerték (a legutóbbit, a XV. Bicske kupát április 11-én) , de a külföldi harcművészeti versenyeken is jegyzik az Óbudai Jutsu Kai Kan SE nevét. 2015-ben volt már egy sikeres fellépésük a Százhalombattán rendezett Kempo Világ Kupán, ahol tíz európai ország harcművészei vettek részt. A különböző kategóriákban és korosztályokban szereplő óbudaiak 12 első, 16 második és 10 harmadik helyezést szereztek, ezzel a remek teljesítménnyel a csapatversenyt is megnyerték. Az 1996 óta működő harcművészeti klub kiterjedt bázissal rendelkezik, a főváros mellett Heves megye néhány településén is vannak szakosztályai.

Ó. Jutsu Kai 057

Az iskolában is helytállnak

Az ÓKK-ban megfelelő körülmények között folyik a képzés. Heti 2-3 edzésen vesznek részt a gyerekekből és felnőttekből álló csoportok. A kemény munkához és fegyelemhez szokott fiatalok az iskolában is hasznosítják a sportban szerzett erényeiket. Pospischil Tamás figyelme nem csak az edzésekre irányul, az iskolai előmenetelt még ennél is fontosabbnak tartja. Igazán elégedett lehet a csapat 4,5-es tanulmányi átlagával, ami azt bizonyítja, hogy kitűnően működik a klub-iskola-szülők hármas közötti kapcsolat. Sok tehetséges versenyző található a gyerekek között, a főedző nem tartja igazán fontosnak a hosszú névsor ismertetését, annak örül, hogy mindenki alázatosan dolgozik és évről évre egyre többet fejlődik. Ebben a kis egyesületben minden a helyén van, ideálisnak mondható a csapat „összeállítása”: motivált, mindig többre vágyó versenyzők, szakmailag felkészült edzők és segítőkész szülők. A szelíd harcművészeknek minden esélyük megvan arra, hogy tovább írják a klub sikeres történetét.

(Egyéb információ az egyesületről: www.obudaijutsukaikanse.hu)

Kép és szöveg:

Lovas Albert