Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Szeméthegyekkel harcol a Közterület-felügyelet

2017. szeptember 7., 15:27

Megfigyel, ellenőriz, takarít. Noha nem tartozik elsődleges feladatai közé, mégis jelentős mértékben járul hozzá a III. kerület tisztán tartásához Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete.

A lakosság többsége még ma is közlekedési ellenőrzésekkel, intézkedésekkel azonosítja a közterület-felügyelet munkatársait, pedig munkájuk ennél sokkal szerteágazóbb. Annak érdekében, hogy a polgárok meggyőződhessenek a felügyelet társadalmi hasznosságáról, érdemes bemutatni egy-egy tevékenységi körét. Ezúttal a jelentős erőfeszítéseket igénylő, esetenként szélmalomharcnak tűnő, illegálisan kihelyezett hulladékok feltérképezéséről, eltakarításáról, illetve e környezetkárosító tevékenység megelőzéséről lesz szó.

A felügyelet részeként működő Köztisztasági Csoport munkatársai hétről-hétre, területekre bontva bejárják Óbudát és összeszedik a parkokból, játszóterekről, egyéb közterületekről a mindannyiunk szemét szúró, úgynevezett „világító” szemetet. Ezt követi az olyan illegális lerakott hulladéktól fertőzött területek kitakarítása, mint például a Keled utca, régi Szentendrei út, vagy a Meggy utca. Ezeken a helyeken nem ritkán akkora szemétkupacokkal találkoznak a csoport munkatársai, melyek meghaladják kapacitásukat. 2016 év során több mint 2000 m³ szemetet gyűjtöttek be a Óbuda területéről.

További problémát jelent a lakótelepek szélén, utak mentén hátrahagyott hulladék. Az eldobált flakonok, kisebb dobozok, papír zsebkendők mennyisége az adott területen nem tűnik jelentősnek, ám mire elszállítják, a pár zsáknyi hulladékkupac több köbméteresre duzzad. Sokat elmond a lakosság felelőtlenebb részéről, hogy egy éjszaka alatt közel 100 m³-es rakást halmoztak fel a Meggy utca felső szakaszán.

Meggy utca a takarítás előtt

Már csak a kirakott szemét mennyisége okán is érdemes világossá tenni, hogy a kerület tisztán tartása nem csak a közterület-felügyelet feladata, sőt elsődlegesen nem a felügyelet kompetens az illegálisan kihelyezett szemétkupacok eltüntetésében. Az ügyfélszolgálatra bejelentett, vagy a járőrök által jelzett szemétkupacok helyét először a terület karbantartásáért felelős FKF-nek, vagy az Óbudai Vagyonkezelő Zrt.-hez továbbítják. Erre 2017 első félévében több mint 100 esetben került sor.

A kerület területének egyre tisztábbá tétele érdekében a társszervezetek együttműködnek. Példa erre a szezonális zöldhulladék begyűjtése. A lakosság részére közterület-felügyelet munkatársai osztják ki a (biológiailag lebomló) zöldhulladék gyűjtésére alkalmas zsákokat, melyeket az óbudai önkormányzat vásárol meg (2016-ban több mint 5000 darabot). Az ebben kirakott zöldhulladékot aztán az FKF szállítja el. A köztisztasági csoport munkatársai ebben az időszakban a nem jól látható, vagy kieső helyre elhelyezett zöldhulladékos zsákokat feltérképezik, ezzel segítve az FKF munkáját. Sajnos a szabályosan bezsákolt zöldhulladék mellett több ezer köbméterre tehető a közterületre kirakott illegális kerti hulladék, ezt az Óbudai Vagyonkezelő szállíttatja el.

Meggy utca a takarítás után

További problémát jelent a szelektív hulladékgyűjtők környékén felhalmozódó – sokszor a szelektív hulladékhoz nem tartozó – kommunális és egyéb szemétkupacok. Ez már a megszűntetett szelektív szigetek környezetében is megfigyelhető volt. Lakossági bejelentések nyomán erről mindig tájékoztatják az FKF Zrt.-t, mivel az ő feladatuk ezen területeken a tervezett elszállítást megelőző takarítás.

Mit lehet tudni a kidobált veszélyes hulladékról? – tehetjük fel a következő kérdést. Ennek elszállítását külön meg kell rendelni az erre szakosodott partner cégtől. A lakosságnak tudnia kell, hogy a veszélyes hulladékot minden évben az önkormányzat által szervezett és kontrollált keretek között, az (Óbuda Újságban is) előre jelzett helyszíneken adhatja le. Mivel az elhasználódott elektronikai eszköz is veszélyes hulladék, ezért új vásárlása esetén azt célszerű a vásárlás helyszínén díjmentesen leadni. Az év közben összegyűlő egyéb hulladéktól hulladék udvarokban, hulladékgyűjtő pontokon tudnak megszabadulni, ezek címei megtalálhatóak az interneten. Jó, ha a lakók a hulladékkal kapcsolatban egyeztetnek a közös képviselőkkel, hiszen számos társasháznak, lakószövetkezetnek van szerződött partnere a hulladék év közbeni elszállítására.

Méretes közterületi hulladékdomb hol itt, hol ott bukkan fel, szétterjedését Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete preventív módon igyekszik megelőzni. A járőrszolgálat visszatérően ellenőrzi a frekventált helyszíneket. Vásároltak egy mobil térfigyelő kamerát is, mely könnyen áttelepíthető egyik helyszínről a másikra így éjjel-nappal szemmel tarthatják az adott helyszínen történteket.

A hulladék összegyűjtés és a prevenció mellett odafigyelnek a játszótereken és egyéb közösségi helyszíneken elhelyezett berendezések, padok, burkolatok állapotára is. Hamarosan nyolc játszótéren újítanak fel padokat a felügyelet munkatársai.