Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Szennyvíz ömlik a Dunába

2019. október 8., 17:05

Az Észak-budapesti szennyvíztisztító megnövekedett csapadékmennyiség esetén nem tudja befogadni a többek között Békásmegyeren keletkező szennyvizet, így azt a Fővárosi Csatornázási Művek a Dunába ereszti. Erről a korábbiakban sem a fővárost, sem pedig önkormányzatunkat nem tájékoztatták. Az Index feltáró cikkében számol be a Duna budapesti szakaszán tapasztalható szennyezésről.

Földes András cikkében sommás megállapításokkal kezd, miszerint:

  • Évek óta ömlik a szennyvíz a Dunába esőzések után Békásmegyernél és vonul végig egész Budapesten, fedezte fel néhány civil a nyáron.
  • A szennyezésnek nem csak a mérete sokkoló, hanem az is, hogy a Főváros és Óbuda önkormányzata nem is tudott a vélhetően évtizedek óta folyó szennyezésről.
  • A Főváros vizsgálja, hogy megépítsék-e azt a tározót, ami mentesíti a Dunát a Békásmegyeri lakótelepről, Csillaghegyről és Budakalászról ömlő, csapadékvízzel keveredett szennyvíztől.
  • Mint kiderült, további 70 kisebb-nagyobb szennyvíz beömlés van még Budapesten

Folytatásként az újságíró egy civil társaság megfigyeléseire alapozza megállapításait, amely a Római-parti szakaszon gyakorta evez. A társaság a Dunába ömlő szennyvíz beáramlásának helyét is felkutatta, és rögzítette videón a több km hosszan látható fekete elszíneződést a Dunán. Az említett környezetvédő civil társaság megkereste Bús Balázs polgármestert is, és tájékoztatták az általuk tapasztalt környezetkárosító szennyvíz beeresztésről.

A polgármester levélben kért azonnali tájékoztatást az FCSM igazgatójától és egyúttal felajánlotta segítséget a mielőbbi megoldás kivitelezésére, sőt a létesítmény helyszínéül egy telket biztosít az FCSM számára.
A levél teljes tartalma ITT olvasható.

Az FCSM tájékoztatásában hosszasan ecsetelte a számára nem ismeretlen probléma okait, kitért a civilek által javasolt megoldásokra is, amelyek vagy nem kivitelezhetők, vagy nem hoznának igazi eredményt, végül pedig egy ún. záportározó megépítésének lehetőségét veti fel, melynek megvalósításáról az FCSM tanulmánytervet készíttet. A levél teljes tartalma ITT olvasható.

Az Index teljes cikke a fotódokumentációval ITT olvasható.