Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Szeptember 22. –­ Európai Autómentes Nap

2020. szeptember 22., 14:11

Évről évre megrendezik Európa szerte szeptember 22-én az autómentes napot. Célja, hogy a közösségi vagy alternatív közlekedés hívei biztatást kapjanak: csak így tovább! S a megrögzött autósok szintén biztatást kapjanak: szállj ki, szállj fel!

„Kerékpározás közben megismered az ország domborzatát, hiszen minden emelkedőn és lejtőn át kell küzdened magad!” (Ernest Hemingway)

A környezettudatosság erősítéséhez természetesen nem elég egyetlen nap, de fókuszba helyezni, beszélgetést, ötletelést indítani róla kiváló apropó. Hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy azoknak az utazótársainknak a többsége is, akik rendszeresen autóval járnak munkába, viszik gyermekeiket iskolába, indulnak el ügyet intézni, nyitottak arra, hogy megismerjék a fenntartható, alternatív közlekedés lehetőségeit.

Az Európai Autómentes Nap és a hozzá kapcsolódó Európai Mobilitási Hét kampánya felhívja a figyelmünket a megnövekedett autóforgalom veszélyeire is: a környezeti károkra, a fokozódó balesetveszélyre és a romló városképre. Ugyanakkor könnyű belátni, hogy egyikünknek sem az az érdeke, hogy két táborra szakadva – autósok és tömegközlekedők – farkasszemet nézzünk egymással. Hiszen ugyanaz a hosszú távú érdekünk: hogy élvezhessük a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeit, és így együtt álljunk ki a közösségi, a kerékpáros és gyalogos közlekedés fejlesztése mellett.