Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Szigorodó maszkviselés, az ingyenes tesztelés kiterjesztése – Döntések a rendkívüli fővárosi közgyűlésen

2020. szeptember 15., 13:07

A Fővárosi Közgyűlés tegnap rendkívüli ülést tartott a koronavírus elleni védekezésről. A legfontosabb napirend pont a maszkviselési szabályok megváltoztatása volt a vírus elleni hatékonyabb védekezés érdekében.

A közgyűlés egyhangúan elfogadta Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát, amely szerint kötelező lett a fővárosi mozikban és színházakban, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, továbbá a piacokon, a boltokban, a társasházi közgyűléseken az orr- és szájnyílást eltakaró maszk vagy sál használata.

Ha ezekben az intézményekben, vagy ezeken a helyszíneken valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor 15 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható, a tulajdonos pedig 50 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot kaphat. A rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, így várhatóan e hét péntektől kötelező lesz az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata.

Emellett – szintén Karácsony Gergely javaslatára – megszavazták az ingyenes tesztelés bővítését, amibe beletartozik például a fővárosi fenntartású idősotthonokban és egészségügyi intézményekben dolgozók rendszeres ingyenes koronavírus-szűrése, abban az esetben is, ha egyébként nincsenek tüneteik, illetve nem kerültek szoros kontaktusba igazolt fertőzöttel.

A főpolgármester javasolta továbbá, hogy a kormány is vezessen be hasonló intézkedéseket a közoktatásban és az egészségügyben dolgozók számára. Karácsony azt is kezdeményezte, hogy más európai államok mintájára a lakosságnak is biztosítson lehetőséget a kormányzat az ingyenes koronavírus-szűrésen való részvételre.