Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Szigorú protokoll szerint működnek a kerületi idősotthonok

2020. április 21., 17:43

A kerületben eddig is példásan működő idősgondozó intézmények szigorú szabályokat követnek a tömeges megbetegedések elkerülése érdekében. Az ÓSZSZI intézményei minden közegészségügyi ellenőrzésnek maradéktalanul megfeleltek. A III. kerület polgármestere a Harrer Pál Nyugdíjas Házban és a Derűs Alkony Gondozóházban tett látogatást.

Az Óbudai Szociális Szolgáltató intézményeiben már a veszélyhelyzet kihirdetését megelőzően megtörténtek az idősek és az ott dolgozók védelmét szolgáló intézkedések. Ilyen volt például a Derűs Alkony Gondozóházban már március 6-án elrendelt látogatási-, illetve a március 16-án elrendelt kijárási tilalom, melyet azóta is szigorúan betart az intézmény. Ugyancsak megelőzve minden ajánlást az ÓSZSZI valamennyi telephelyén már február eleje óta használhatók kézfertőtlenítők. (A két bejárattal rendelkező intézményekben két helyen is!)  Minden ház mosdóiban fertőtlenítő, virucid hatású kézmosógél és papírtörölköző áll a munkatársak és nyugdíjasházi lakók, illetve átmeneti gondozóházi lakók rendelkezésére a közös mosdóhelyiségekben. A mellékhelyiségek és mosdók takarítása, felmosása kizárólag fertőtlenítő hatású tisztítószerekkel történik.

A védekezési formákat mindig az aktuális helyzetnek, szabályozásnak megfelelően terjesztik ki az intézményekben dolgozók. A szociális intézményekre vonatkozó infekciókontroll eljárásrendet maradéktalanul betartják és betartatják. A protokoll szerint a dolgozók hypóval átitatott lábtörlőn át lépnek be, az előtérbe beérve saját használatra kiadott textilfertőtlenítővel lefertőtlenítik az utcai ruhájukat, gél alapú kézfertőtlenítővel kezet fertőtlenítenek és a lehető legrövidebb úton az öltözőbe mennek, munkaruhába történő átöltözést követően szájmaszkot és gumikesztyűt vesznek fel. Érintésmentes hőmérővel testhőmérsékletet mérnek és azt dokumentálják. A gondozók az ételosztáshoz a munkaruhára plusz védelmi ruhát vesznek fel. A Derűs Alkony Gondozóházban az ellátottak testhőmérsékletét naponta kétszer ellenőrzik. Lakót kórházból visszatérve csak két negatív koronavírus teszt meglétekor vesznek vissza és ezt követően is elkülönítik két hétre. Kétágyas szobában lakó esetében izolációs szobában, mely az infekciókontroll rendelet megjelenését követően került kialakításra.

Az intézmények felkészültsége mutatja a vezetés és az ott dolgozók magas szakmai képzettségét és a munkájuk iránti mély elhivatottságát. Az idősgondozás normál körülmények között is rendkívüli fizikai és mentális állóképességet követelő feladat, melyet az ÓSZSZI dolgozói a  veszélyhelyzet miatt hatványozottan nehéz körülmények között végeznek. Rájuk hárul ugyanis az eddigi feladataik mellett a kerületi zöld számon jelentkező rászoruló idősek étkeztetése, gyógyszereinek kiváltása is.

A III. kerületi önkormányzat minden lehetséges eszközzel segíti az ÓSZSZI munkáját, dr. Kiss László polgármester a Derűs Alkony Gondozóházba és a Harrer Pál idősek otthonába látogatott el, a Harrer Pál utcai nyugdíjas házból élő Facebook videóban is bejelentkezett.