Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Szindbád-Óbuda – új képzőművészeti tárlat nyílt Óbudán

2017. november 17., 09:20

November 16-tól látogatható az Esernyős Galériában a III. Óbudai Képzőművészeti Tárlat kiállítása. A megnyitón adták át a pályázat nyerteseinek a díjakat.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2017-ben harmadik alkalommal hirdette meg képzőművészeti pályázatát, melynek témája idén, 2017-ben Szindbád, Krúdy Gyula poétikus hőse, aki számos történetével kötődik a városrészhez. A kiállításra Szindbád jelenségnek olyan egyéni, személyes művészi megközelítéseit várta a zsűri, melyek a kortárs művészet nyelvén, korszerű eszköztárával és a mához szóló szellemiségével szólítják meg a közönséget. A pályázat idén is meghívásos volt, több nagyszerű képzőművész tett eleget a felkérésnek. A tárlatra 30 képzőművész pályázata érkezett be. A beérkezett műveket a szakmai kuratórium értékelte, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata Kortárs Művészeti Gyűjteményébe, az Óbudai Múzeum tulajdonába kívánja helyezni a díjazott műtárgyakat.

 

Bús Balázs polgármester beszédében így fogalmazott a kiállítással kapcsolatban:

Kétségtelenül izgalmas művészeti kísérlet át-, majd visszalépni Krúdy megfoghatatlan közegének, és a jelen valóságának határán álló kapuján. Izgalmas, és mégis egyszerű. Kalmár János által készített szobor kompozíció például – számomra legalábbis –az olvasmányélményeink nyomán elképzelt utazásnak, vagy ha úgy tetszik a tér-idő dimenzió elhagyásának határpontjára irányítja a figyelmemet.

Persze az itt kiállított képek egy része nem feltétlenül-, mások pedig nem egyértelműen tárják fel az alkotói gondolatokat, hiszen Szindbád az általános férfiúi érzület megformálásán túl ezernyi személyes vonatkozást is felidézhet. Ahogy a katalógusban az egyik képzőművész fogalmazott: olyan gondolatokat szeretnék ébreszteni a nézőkben, ami nekem nem jut eszembe.

A most megnyíló kiállítást tehát egyfajta invitálásnak is tekinthetik, mely a kortárs képzőművészet hol kísérletező, hol játékos, másutt világos és letisztult, vagy épp megfejtésre váró területére vezet be bennünket.

Szurcsik József, a kuratórium elnöke a kiállítás anyagát összegezve elmondta: A pályaművet benyújtó művészek igen változatos formában közelítették meg a a kiállítás tematikáját. Némelyik alkotáson megjelenik Szindbád l ismert alakja, életének egy-egy jelenete múltat idéző vagy éppen aktualizált környezetben, más művek jelkép szerűen emelik ki a  szindbádi jelenség egy-egy motívumát vagy távoli talányos asszociációkat keltve ragadják meg a Krúdy hős által felidézett gondolatokat. Szindbád sokrétű szerelmi viszonyai mellett utalás is történik a kulináris élvezetekre is. A művek hangvételét tekintve lírai és a groteszk hangvétel egyaránt felfedezhető a kiállított válogatásban, mely jól tükrözi azt a sokszínű és változatos képet, ami ma jellemzi egy Szindbádhoz illetve Krúdy Gyulához való művészi hozzáállást.

A beérkezett alkotások közül a zsűri kiválasztotta az első három helyezettet, valamint Bús Balázs polgármester, az Óbudai Múzeum, az Esernyős Nonprofit Kft. és a Völgyi-Skonda Kortárs Gyűjtemény különdíjat ajánlott fel.

Óbuda-Békásmegyer polgármesterének különdíját kapta: Nagy Benedek
Az Óbudai Múzeum igazgatójának különdíját Jakatics-Szabó Veronika alkotása nyerte el
A Völgyi – Skonda Kortárs Gyűjtemény tulajdonosai Király Gábor munkájáért adományoztak különdíjat.
Az Esernyős Nonprofit Kft. külön díját ef Zámbó István kapta.

III. helyezést ért el a pályázaton: Eszik Alajos
II. helyezést ért el: Szanyi Borbála
I. helyezést ért el: Gaál Kata

Az alkotások december 22-ig tekinthetőek meg az Esernyős Galériában.

A pályázat és a tárlat szakmai előkészítő bizottságának és kuratóriumának tagjai voltak:
Szurcsik József képzőművész – a kuratórium elnöke, egyetemi docens, Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezetője, Nagy T. Katalin művészettörténész, Tenk László festőművész, Dr. Balogh Péter műgyűjtő, az Amadeus Alapítvány elnöke, Völgyi Miklós műgyűjtő, gazdasági szakember.