Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Színházzal a kábítószerek ellen

2018. október 16., 08:13

A szervezők rendhagyó színházi produkcióval és közös kiértékelő beszélgetéssel készültek az előadásra meghívott gimnazista diákok számára Óbuda–Békásmegyer Kábítószerügyi Egyeztető Fórumán.

A Kábítószer Egyeztető Fórum legutóbbi ülésén, október 11-én különleges előadásban lehetett részük a megjelenteknek az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont Szindbád termében. A rendhagyó eseményen az állandó tagokon kívül három kerületi gimnázium 1-1 osztálya tekintethette meg A gyáva” című produkciót Scherer Péter és Kovács Krisztián színművészek előadásábanA Nézőművészeti Kft. előadása a kábítószer-függőség kialakulásának okait és a drogfogyasztás okozta pszichés és fizikai következményeket szemlélteti sajátos, már-már dokumentarista hitelességgel. Az előadás főszereplője egy fiatal fiú, aki őszintén mesél a gondolatairól, érzéseiről, a családjával lévő ellentmondásos kapcsolatáról, és arról, hogyan kezdett drogozni, és hogy ez milyen hatással van életére. A kétszemélyes darab másik fő alakja az apa, aki mindezt végignézi, hallgatja és éli. A párbeszédek és a belső monológok olykor groteszk és keserű helyzeteket idéznek meg az élet rendhagyó sorsfordulatai közé ékelve. Az elgondolkodtató, hatásos színdarab után beszélgetésre nyílt lehetőség Surányi Judit addiktológiai konzultánssal, ahol a szenvedélybetegségeket körbejárva kérdéseket lehetett feltenni, illetve őszintén reagálni.

Óbuda–Békásmegyer Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma (KEF) 2005-ben alakult. Tagjai a fiatalokkal kapcsolatba kerülő és a drogprobléma megelőzésében és kezelésben fontos szerepet játszó állami, önkormányzati, civil és egyházi szervezetek képviselői. A KEF alapfeladata, hogy összehangolja a szenvedélybetegség megelőzésében és a drogfogyasztás visszaszorításban szerepet játszó közösségek, szervezetek, intézmények munkáját. A koordináló, egyeztető tevékenység részeként rendszeresen, általában 3 havonta ülésezik.