Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Szombattól másodfokú hőségriasztás lép életbe

2021. június 18., 09:35

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményt adott ki, miszerint szombaton 0:00 órától másodfokú hőségriasztás lép életbe. A kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők különösen veszélyeztetettek, de mindenki nagyon vigyázzon magára, és lehetőség szerint tartsa be az ajánlásokat.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban tartós hőség várható, ezért az országos tisztifőorvos 2021. június 19-én (szombat) 00:00 órától június 22 (kedd) 24:00 óráig másodfokú hőségriasztást ad ki.

A nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt.

Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért kérjük, vezessenek óvatosan. A vízparton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!

Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott folyadékbevitelre, főleg a vízivásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen.

Rendkívül fontos, hogy ne hagyjuk a gyermekeket, az állatokat parkoló autóban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót sem, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.

Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát.

Azoknak a légkondicionált helyiségeknek a listája, amelyeket bárki igénybe vehet, ITT elérhető.

A lakosság részére összeállított hasznos tanácsokat ebben a dokumentumban is megtalálják.

A meleg időben a növényzet is hamarabb kiszárad, és könnyebben meggyullad. Erdőben csak a kijelölt tűzrakó helyen szabad tüzet gyújtani, ezt is csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. A sütögetés után pedig úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni. Azok, akik a kertben grilleznek, bográcsoznak, soha ne hagyják magára a tüzet.

Orvosmeteorológiai témakörben további információért a Nemzeti Népegészségügyi Központ sajtóügyeletét hívhatja a +36 30 535 0505-as számon, tűzvédelmi témakörben pedig Mukics Dániel tűzoltó alezredest, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét a +36 20 669 36 13-as számon.

Hőségriadó esetére Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnak elfogadott hőség- és UV-riadó-terve van. Ennek célja, hogy a kerület éghajlatváltozással szembeni alkalmazkodóképességét növelje, az egyre gyakoribb hőhullámos napokra való felkészülést segítse, az ilyenkor szükséges tennivalókat, azok sorrendjét pedig rögzítse.