Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Szűrőnapot tartottak a kerületi pedagógusoknak

2020. június 24., 13:31

Június 20-án, szombaton délelőtt közel 180 kerületi tanár vett részt a Szent Margit Rendelőintézet és az Óbudai Egészségfejlesztési Iroda munkatársai által szervezett szűrőnapon a Vörösvári úti szakrendelőben.

A két legnépszerűbb szűrőpontnak a bőrgyógyászat és a szemészet bizonyult, itt jócskán 100 fölött volt a megjelentek száma, de az élbolyban végzett a kardiológiai szűrés, a csontsűrűség, valamint reumatológiai vizsgálat is. Emellett szép számban voltak olyanok is, akik urológiai szűrés vagy légzőszervi allergiateszt segítségével kaptak visszajelzést egészségi állapotukról.

Idén, a „Női egészség” évében a nőgyógyászati szűrést is mintegy 70 fő vette igénybe. A tematikus évnek éppen az a célkitűzése, hogy vizsgálatokkal és szűrésekkel a prevenció jegyében tegyünk egészségünkért.

A gyógytornász szakemberek erre az alkalomra egy különleges mozgás tanácsadó programot dolgoztak ki, így több tucat érdeklődő fizikai állapotát mérhették fel, és személyre szabott javaslatokkal látták el őket.

Sok pedagógus számolt be a „home office”-ban töltött hónapok után mozgásszervi panaszokról, fájdalomról és mozgás során tapasztalt kellemetlenségekről is.

A résztvevők hálásak voltak azokért a hasznos tanácsokért, hogy milyen a helyes testhelyzet és testtartás, hogyan hozhatnak létre akár otthon is „ergonomikus munkaállomást”, valamint milyen tornagyakorlatokkal erősíthetik izmaikat.

A magas résztvevőszám a Szent Margit Rendelőintézet és az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai számára is azt jelezte, az ilyen típusú szűrőnapokra nagy igény mutatkozik. Ezért a jövőben is azon dolgoznak, hogy a III. kerületiek minél nagyobb számban vehessenek részt a népegészségügyi szempontból is kiemelten fontos szűréseken.