Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Táblák a zajcsökkentésért

2019. július 8., 10:57

A 10-es út kivezető szakaszának 2016-os megépülése egy nem várt, kellemetlen hatással is járt a környéken lakók életében: a kiemelt útpályán haladó gépjárművek a korábbinál nagyobb zajterhelést okoznak a hegyoldalon. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata most interaktív ledes táblák kihelyezésével segíti a sebességhatárok betartását és ezáltal a kibocsátott zaj csökkentését.

Három évvel ezelőtt a Bécsi út folytatása a vasútvonal korszerűsítéséhez kapcsolódóan került új nyomvonalra, ahol ezért nem volt lehetőség zajvédő fal megépítésére. Bár a kerületi önkormányzat eszközei igen korlátozottak ezen az állami beruházásban megvalósult, fővárosi kezelésében álló útszakaszon, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata tavaly ‘Zajvédelmi szakvéleményt’ készíttetett, amely a hosszabb távú megoldás lehetőségeit keresi, ehhez járulnak hozzá az elmúlt hetekben üzembe helyezett sebességmérő táblák.

A négy kihelyezett tábla a közlekedésbiztonság növelését, a sebességhatár betartatását, ezzel együtt pedig a közlekedési zaj csökkentését szolgálja. A táblák energiaellátása napelemmel történik, és fel vannak szerelve adatgyűjtő modullal is, így pontos statisztikákat készítenek az útszakasz forgalmáról és a járművek sebességéről. A tábla beszerzésekor alapfeltétel volt, hogy a rendhagyó változó sebességkorlátozáshoz is igazodni tudjon, ezért olyan típus került kiválasztásra, melynél lehetőség van a szabály beállítására, így a tábla hol 50, hol pedig 60 km/h sebességhatár átlépésekor ad figyelmeztető “LASSÍTS” jelzést.