Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Tájékoztató a fenyőfák kihelyezéséről és elszállításáról

2016. január 5., 07:00

Budapesten a karácsonyi ünnepeket követően A Fővárosi Közterület-fenntartó NZrt. szervezetten gyűjti össze és szállítja el a fenyőfákat.

A becslések szerint mintegy 500-600.000 darab tűlevelű kerül ki az utcákra, ezt a mennyiséget kell kezelniük a cég munkatársainak. A
tapasztalatok szerint Vízkeresztet, azaz január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában 1-1,5 hónapig tart. Ilyenkor úgynevezett fenyőfa  járatok szállítják el a már feleslegessé vált karácsonyfákat. Ezt megelőzően, illetve ezt követően a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket.

Amennyiben olyan méretű a fenyőfa, hogy azt hulladékszállító célgéppel nem tudjuk összeaprítani, másik szállítójármű viszi el a helyszínről.

A lakosság több lehetőség közül is választhat: a kukák mellé, vagy az alább felsorolt gyűjtőhelyek egyikére teheti ki a fákat. Az első esetben azonban figyelni kell arra, hogy ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát.

A kiszolgált tűlevelűeket először aprítják, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, melyből az elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítunk fűtési gőzt, és villamos áramot.

Fenyőfa-gyűjtőhelyek a III. kerületben:

Búza u. – Köles u. (parkoló)
Lajos u. – Perc u. sarok
Hollós Korvin L. u. (parkoló)
Huszti út – Zab u. (parkoló)
Laktanya u. – Vöröskereszt u. sarok (parkoló)
Madzsar József u. 1. sz. (parkoló)
Hévízi út – Cserepes u. (parkoló)
Pünkösdfürdő u. – Hatvany Lajos (parkoló)
Római tér – Torma Károly u. (Pók presszó mögött)
Tímár u. – San Marco u. sarok
Zápor u. – Gyenes u. sarok
Hévízi út- Meggyfa u. sarok
Zápor u. – Föld u. sarok
Orbán Balázs u. – Gyógyszergyár u. sarok
Kerék u. – Raktár u. sarok
Ágoston u. – (parkoló)