Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Találkozás Istennel

2018. január 7., 08:00

A karácsony üzenetét hordozó különleges kiállítás nyílt az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény galériájában, Demeter Miklósné Gimes Zsuzsanna ikonfestő munkáiból.

Az ikon különleges alkotás. Túlmutat önmagán, egy lelki tartalom hordozója. Az ember már a történelem előtti időkben arra használta a képi ábrázolást, hogy kapcsolatot teremtsen az istenséggel. A műkincshatározó szerint, az ikon nem egyszerűen egy vallásos témájú kép és nem pusztán műtárgy. A művészet csupán eszköz, a főhelyen Isten áll, az ikon a művészet eszközeivel Isten misztériumát hivatott kifejezni, hirdetni. A zsinatok által jóváhagyott egyházi meghatározás szerint az ikon „az isteni lényegből szentségileg részesül”, tulajdonképpen egy találkozás Istennel.

A művésznő 1940. június 25-én született Székesfehérváron. A Képző és Iparművészeti Gimnáziumban érettségizett. Már a Kartográfiai Vállalat dolgozójaként, az Asztalos János Szakközépiskolában is leérettségizett és ábrázoló geometriával, földméréssel, térgeometriával foglalkozott. Munkája mellett ikonokat festett a Varia Art, Artunion, Idea Képcsarnok, Religion és az Echleisa Kft-nek. A Képcsarnok Vállalat számára is készített másolatokat, különösen XVI. századi képeket. Az óbudai alkotónő, lélekhez szóló munkáit az évezredes szabályok szerint bámulatra méltó részletességű kidolgozással készíti.

A kiállítás február végéig látogatható hétköznap 8-15 óra között az ÓSZSZI Kiskorona dísztermében, melynek címe: 1036 Bp., Kiskorona u. 3.