Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Támogatott védőoltásokról és több pályázatról is döntött veszélyhelyzet utáni első ülésén a képviselő-testület

2020. július 3., 18:39

Megtartotta a veszélyhelyzet utáni első ülését Óbuda-Békásmegyer Képviselőtestülete. Egyhangú támogatással erősítették meg a járványhelyzetben hozott polgármesteri döntéseket és ugyancsak minden képviselő támogatta a veszélyhelyzeti intézkedésekről szóló beszámolót is.

Saját brandet épít Óbuda-Békásmegyer, az ehhez kapcsolódó logót és jelképhasználatot rendeletben szabályozták a képviselők. Erre azért volt szükség, mert korábban – aggályos módon – egy magántulajdonban lévő logót használtak a kerület szimbólumaként, melyet közpénzből, közös erőforrások felhasználásával tettek ismertté. A magántulajdonban lévő logó használatát a tulajdonos tavaly októberben megtiltotta, így az önkormányzat egy vagyonértékű jogot vesztett el. A most, testületi döntéssel megerősített új brand az önkormányzat sajátja, és többé nem eshet pillanatnyi politikai érdekek áldozatául.

Támogatást kapnak a jövőben a fertőző agyhártyagyulladás és a rotavírus elleni védőoltások beadatásához a III. kerületi csecsemők szülei. A súlyos betegségeket megelőző oltások beszerzésére Rózsa László, az Egészségügyi Bizottság elnöke tett javaslatot. Az oltások beadásáról a szülők döntenek, és közel 15 millió Ft-ot fordít erre a célra az önkormányzat.

Egyhangú szavazással fogadta el a képviselő-testület dr. Kiss László polgármester beszámolóját, melyben a veszélyhelyzet idején hozott döntéseket és intézkedéseket foglalta össze. A járványhelyzet idején nem lehetett testületi ülést tartani, ebben az időszakban a polgármester a döntéshozatalok előtt minden esetben konzultált a frakcióvezetőkkel, és támogatásukkal konszenzusos határozatokat hozott. A beszámolóból kiderül: közel 7500 III. kerületi kért és kapott segítséget a járvány idején az önkormányzattól. Az ellátásukban az önkormányzat és intézményeinek, cégeinek dolgozói is részt vettek. Minden 65 év feletti ingyenesen kapott mosható, fertőtlenítő maszkot, a szociális és egészségügyi intézményeinket folyamatosan elláttuk védőfelszereléssel és fertőtlenítőszerekkel.

Érvényes és eredményes volt a volt Kolosy téri piac épületének értékesítésére kiírt pályázat. A régóta elhúzódó eladásról egyhangú döntést hozott a képviselő-testület. Czeglédy Gergő alpolgármester javaslatára döntés született arról is, hogy az önkormányzat pályázatot nyújt be a Belügyminisztériumhoz a Monostori úti háziorvosi rendelő felújítására. A pályázaton a felújítás költségének fele nyerhető el, a szükséges forrás másik felét, 30 millió Ft-ot a kerület biztosítja. Szintén az alpolgármester előterjesztése nyomán határoztak a képviselők arról is, hogy a Római-parti, a Nánási út 89-91. szám alatti, állami tulajdonban lévő ingatlan térítésmentes átadását kezdeményezik a III. kerület részére. Az ingatlant közösségi, ifjúsági és sportcélokra szeretné használni a kerület.

A Fővárosi Önkormányzat projektpartnereként csatlakozik Óbuda-Békásmegyer is az Európai Unió LIFE pályázatához. A pályázatot 2020-ban három budapesti védett terület rehabilitációjára adják be, ezek egyike a Mocsáros, melyre 2022 és 2026 között összesen 300 millió Ft támogatás jutna. A Czeglédy Gergő és Burján Ferenc alpolgármesterek által jegyzett előterjesztés szerint ebből önrészként a III. kerület 50 millió Ft-ot finanszíroz öt évre elosztva. A Mocsáros rehabilitációja során gondoskodni fognak a vízutánpótlásról és a vízkormányzás megvalósításáról, megszüntetik a jelenlegi illegális vízelvezetéseket. Elszállítják az épületromokat és hulladékokat, valamint megszervezik a legeltetést a természetvédelmi kezelési terv alapján. A szürkemarhák, bivalyok és juhok részére szállást építenek, a meglévő tanösvényt pedig fejleszteni fogják.

Augusztus 3-ától indul a kaszásdűlői fizetős parkolás – az erre vonatkozó döntést Béres András alpolgármester készítette elő és a testület egyhangúan támogatta. A bevezetés régóta húzódó, lakossági kezdeményezés nyomán induló ügy volt, amely elől 2019 év végére a Fővárosi és a kerületi önkormányzat megegyezésével az utolsó akadály is elhárult. A fizetős parkolás bevezetésétől a lakóövezet forgalmának és a beparkolók számának csökkenését várja a kerület.

A Fővárosi Önkormányzat partnereként, úgynevezett „pilot” helyszínként a III. kerület is részt vesz egy EU-s, megújuló energiaforrások használatára irányuló pályázatban (EUKI – Low Carbon Investment Budapest), melynek során többek között Budapest napenergia-potenciálját is feltérképezik. A testület elfogadta a kerület klímastratégiájának végleges változatát – mindkét döntést Burján Ferenc és Hazai Iván András alpolgármester készítette elő.

A kerületi Momentum javaslatára politikai állásfoglalásban tiltakoztak a képviselők az ellen, hogy a kormány forrásmegvonással hozza nehéz helyzetbe a helyi önkormányzatokat. A vitában és szavazásban a Fidesz-frakció tagjai nem vettek részt.