Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

„Tapasztalások által gyűjtött kincseket a maradék számára könyveikbe letették” – Január 22. a magyar kultúra napja

2022. január 22., 00:47

Minden esztendőben január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, megemlékezve arról, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban e napon fejezte be a Himnuszt.

A bölcsesség legnagyobb mestere az élet; azonban gyakran felkeresd a rég elhunytakat is, kik tanulások, vizsgálatok s tapasztalások által gyűjtött kincseket a maradék számára könyveikbe letették.”inti okosan, szeretettel Kölcsey Ferenc 1837-ben unokaöccsét Parainesis Kölcsey Kálmánhoz című művében, rámutatva, hogy közös szellemi értékeink óvása kötelességünk, és minden korban hasznunkra válik.

A magyar kultúra napjához – melynek küldetését méltóképpen összegzi Kölcsey fent idézett intelme – országszerte számos, közös műveltségünket ápoló esemény, program kapcsolódik.

Ebben az évben a magyar kultúra napján önkormányzatunk is szép hagyományt kíván elindítani. Ahogyan idén, a jövőben szintén e jeles naphoz fűződően adjuk át az Óbuda Kultúrájáért Díjat, mellyel a kerületi kulturális életért végzett kiemelkedő teljesítményt vagy életművet ismeri el képviselő-testületünk.

Az idei év kitüntetettjének, Harsányi Máriának, az Óbudai Társaskör korábbi igazgatójának köszönjük elhivatott, több évtizedes munkáját, és az Óbuda Kultúrájáért Díjhoz szívből gratulálunk!