Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Tavaszi üzemben a MOL Bubi bringák

2017. április 3., 08:00

Véget ért a MOL Bubi téli üzeme, újra használható az összes budapesti közbringa, miután a téli időszakban átvizsgálták azokat, és elvégezték rajtuk a szükséges javításokat.

Véget ért a MOL Bubi közbringarendszer téli üzeme. Az elmúlt időszakban átvizsgálták a kerékpárokat és elvégezték rajtuk az esetlegesen szükséges javításokat, amelynek eredményeképpen március 1-jétől, mind az 1286 almazöld kerékpár újra igénybe vehető, és egy kis meglepetéssel várja a MOL Bubizókat.

A 2016 novemberi bővítés óta immár 112 gyűjtőállomáson vehetők igénybe a közbringák. A tervek szerint az idei évben további gyűjtőállomások épülnek: a FINA vizes világbajnoksághoz kapcsolódóan várhatóan 12 új állomással bővül a rendszer a Margitszigeten és a XIII. kerületben, VEKOP pályázati forrásból. Budapest Főváros Önkormányzata elkötelezett a MOL Bubi rendszer fejlesztését illetően, ezért 2017 második felében csaknem két tucat gyűjtőállomással és előreláthatóan több száz új almazöld bringával gazdagodik a rendszer.

A 2014-ben indult MOL Bubi közbringarendszer elindulásával új fejezet nyílt a budapesti kerékpáros közlekedésben; a MOL Bubi célja, hogy a bringás közlekedés feltételeinek javításával egyre többen válasszák rövid városi utazásaikhoz alternatívaként a biciklit. A közbringarendszer sikerességét mutatja, hogy az elmúlt két és fél évben a felhasználók becsült száma (az egy regisztrációval egy időben 4 kerékpár bérelhetőségének köszönhetően) bőven 100 ezer felett alakult. 2014 szeptembere óta több mint 1,5 millió utazás történt a rendszerben – a MOL Bubizás a téli időszakban sem hagyott alább, hiszen sokan rájöttek, hogy a hidegben is érdemes bringára pattanni  – és a becslések szerint összesen több mint 3 millió kilométert kerékpároztak a felhasználók.  A bérlések során jellemzően a félórás díjmentes időintervallumon belül használják a kerékpárokat, átlagosan körülbelül negyed óráig. Ez is mutatja, hogy a MOL Bubi az eddig megszokott közösségi közlekedési eszközök alternatívája, más közösségi közlekedési móddal kombinálva használják az ügyfelek.

Az elmúlt időszakban több kisebb fejlesztéseken estek át a MOL Bubi kerékpárok: folyamatos cserével új markolatot, kosarat, csengőt, első lámpát, kormánytáblát, kábeleket kaptak a biciklik.

A 100. Bubi-gyűjtőállomást a Kolosy téren adták át tavaly novemberben.