Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Tematikus koncertek a Danubiával

2016. október 1., 08:15

Izgalmas koncertekkel várja a közönséget az Óbudai Danubia Zenekar az ősszel induló évadban.

A Szabadok vagyunk sorozatban elhangzó műveket magyar költők versei köré fűzték fel. Az ’56-os forradalomról és Johann Sebastian Bachról is koncertekkel emlékeznek meg – hangzott el a terveket ismertető sajtótájékoztatón, melyet a Budapest Music Centerben tartottak.

A zenekarnak nemcsak a repertoárja, hanem a Flórián téri próbaterme is új. Ács Péter ügyvezető az idei fejlesztésekről elmondta, hogy szeptember végén kezdik a termük akusztikai javításait. A tavalyi szezont sikeresnek értékelte, tájékoztatása szerint a 84 előadáson 72 ezren vettek részt, a koncertek látogatottsága elérte a 95 százalékot.

Szabadok vagyunk

Idén is lesz tematikus koncertsorozat a Zeneakadémián, a szlogen ezúttal: Szabadok vagyunk. Hámori Máté karmester magyar költők ismert versei köré fűzte a műveket. A Szeptemberi áhítat című, személyes szabadságról szóló, szeptember 29-ei műsorban Kosztolányi Dezső versét Bálint András mondja el, közreműködik Érdi Tamás zongoraművész. Elhangzik Mozart C-dúr zongoraversenye és Brahms D-dúr szerenád című műve. Az október 21-ei műsor középpontjában az alkotói szabadság áll, Weöres Sándor: Téma és variációk című versét Bíró Krisztina mondja el. A koncerten Webern Variációk zenekarra, Rota Országúton és Elgar Enigma variációk című zenei alkotásai hallhatók, Marcello Rota vezényletével.

A sorozat harmadik részében az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából Márai Sándor: Mennyből az angyal című versét Takács Kati adja elő. Elhangzik Beethoven Egmont-nyitánya, Kodály Psalmus Hungaricusa és Sosztakovics IX. szimfóniája Hámori Máté vezényletével. Közreműködik a Nemzeti Énekkar és Fekete Attila operaénekes.

Babits Mihály: Karácsonyi ének című versét Mácsai Pál szavalja el a december 21-ei műsorban. Mozart Varázsfuvolájának nyitánya mellett a zeneszerző több darabja is felcsendül. Az estet Duke Ellington feldolgozásában Csajkovszkij Diótörő-szvitje zárja. Közreműködik: Sáfár Orsolya operaénekes, a Budapest Jazz Orchestra, vezényel Pál Tamás.

A továbbiakban a Budapest Music Centerben folytatódik a zeneszerzői portrésorozat: novembertől Johann Sebastian Bach művei hangzanak el, Atya, Fiú(k) és Szentlélek címmel. A zenekar október 30-án Szimfonikus felfedezések címmel, többek között Bartók műveiből játszik a Művészetek Palotájában. Emellett folytatódnak az ifjúsági hangversenyek is.