Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Tenk-kiállítás nyílt az Esernyős Galériában

2018. szeptember 5., 09:09

A jubileumi válogatás, mely a Munkácsy-díjas Tenk László festőművész életművéből és utóbbi 10 évének alkotásaiból tevődik össze, október 5-ig tekinthető meg a Fő tér 2. szám alatt.

Tenk László festészete a látott, a személyes és megélt élményből kiinduló, a közlés és az önkifejezés művészi szándékán alapuló figurális festészet. A maga útját járó művész, akinek nem célja a kortárs művészet progresszív kritériumaival diskurzust folytatni, hanem a lélekből fakadó érzelmek, hangulatok, képzelet, ösztönök és gondolatok mozgását, a tartalommal való személyes kapcsolat lényegét visszaadó művészet értékeit vallja. Az utóbbi 10 évben készült alkotásai ékes bizonyítékai ennek.

Tenk László komoly szerepet játszik a kerület kulturális életében. Az azóta meghatározóvá vált T-Art Alapítványt feleségével, 
Tenk Zsóka gobelinszövővel közösen hozta létre 1990-ben azzal a céllal, hogy segítse a mai magyar képzőművészet hazai és külföldi megismertetését,
 a különböző művészeti ágak, az alkotók és a művészettörténészek közötti kapcsolat elmélyítését,
 valamint egy óbudai kortárs képzőművészeti gyűjtemény alapjainak megteremtését.
 Nem túlzás azt állítani, hogy Óbuda művészetbarát közönsége számára ez a vállalt kultúr-misszió jelenti a legjelentősebb szakmai kapcsolódást a modern magyar képzőművészet irányába. A festőművész nem véletlenül nyerte el először az Óbuda Kultúrájáért díjat, majd lett Óbuda-Békásmegyer díszpolgára.

A kiállítás megnyitóján Bús Balázs polgármester így köszöntötte a Munkácsy-díjas művészt: “Lászlóban én mindig a jó kedvű, tettre kész alkotót láttam, aki inspirációért, kreatív elgondolásokért sohasem ment a szomszédba. Szereti hivatását, szabad és független, műveiben is önazonos. A zene, az irodalom és a képzőművészet világában számos példát találunk gyötrődések által születő zseniális alkotásokra. Tenk László viszont a képzőművészeti főiskolától kezdve az egyenes utat járja. Képességeit jó használva vált sikeres és elismert művésszé. Hálás vagyok a sorsnak, hogy a hivatal épületében, az otthonomban és a hivatali szobámban is Tenk László képei vehetnek körül, mert így általuk egyszerre kalandozhatom az számomra leginkább kedves helyszíneken: Erdélyben, a mediterrán tájakon és természetesen Óbudán.”